• Sint-Jan-in-Eremo

Johan Francque, momenteel nog N-VA-schepen in Sint-Laureins, zal ook in de volgende legislatuur zetelen in de gemeenteraad.

Zijn partij verloor haar beide schepenambten na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober jongsleden en moet in de volgende legislatuur noodgedwongen plaats nemen in de oppositie. Francque is de enige verkozene voor zijn partij.
Kort na de verkiezingen was de politieke toekomst van de N-VA-lijsttrekker hoogst onzeker. “Ik heb besloten mijn mandaat toch op te nemen” vertelde Francque donderdagavond na de Sentse gemeenteraad. “Ik start de komende legislatuur als N-VA-raadslid, maar of dat ook zo blijft, hangt af van de bestuursverkiezingen binnen de partij in de loop van februari. Afhankelijk van deze uitslag zal ik later bekijken of ik voor N-VA verder zetel, dan wel of ik als onafhankelijke in de raad zal terechtkomen.”
De houding van Francque heeft ongetwijfeld te maken met interne spanningen binnen partijtop. N-VA verloor fors in oktober en verloor 4,7 procent van de stemmen ten opzichte van zes jaar geleden.

(LK)