• Maldegem

Haar ouders zijn Lucien Posman en Karen Coussement, twee muzikale talenten uit Maldegem. Dochter Emma (23) kreeg als sopraan vorige week het verzoek om binnen de drie uur (!) de ziek gevallen hoofdrolspeelster in Mozarts ‘Toverfluit’, op de prestigieuze Salzburger Festspiele te vervangen, op het grootste podium en live op TV !

‘Ik was aan het shoppen in een winkelstraat van Salzburg, de geboortestad van Mozart, toen iemand van het festival me opbelde. Voorzichtig werd me verteld dat de koningin voor de voorstelling van ’s avonds ziek was. En dat ik op dat moment de enige in Salzburg was die de aria’s kon zingen’, zegt Emma Posman. ‘Het was 16 uur, ik had nog 3 uur tijd om de rol in te studeren. Ik had het stuk zelf nog nooit gezien.’ De jonge Gentse sopraan met Maldegemse roots was op het festival voor de kinderversie van De toverfluit, waarin ze de rol van de ‘Koningin van de nacht’ voor zich neemt. Ze zingt er onder meer de wereldberoemde aria met de extreem korte en hoge noten. Nadenken kon ze niet. Geen half uur later was Emma al backstage.
‘Ik heb tijdens de uren die daarop volgden mijn hersenen uitgeschakeld. Alles leek vanzelf te gaan’, vertelt ze. ‘Ik begon met kostuums te passen. Het moest worden aangepast aan mijn figuur, het was te groot. Ook de zware pruik paste niet. Terwijl ik geschminkt en gekleed werd, kreeg ik aanwijzingen van de dirigent en van de regisseurs. Ik ken de aria’s natuurlijk wel, maar het scenario niét en elke regisseur legt andere klemtonen... Nog één uur had ik over om me mentaal voor te bereiden. Repeteren op de scène zelf kon niet. Tijdens de voorstelling had ik een oortje en kreeg ik aanwijzingen: “Kijk nu naar links, stap nu vooruit, gooi nu dat bord !” Ik voelde me als een pop in de poppenkast. De eerste noten van mijn aria waren de spannendste uit mijn leven! Maar daar stond ik dan wel, onverwachts op het grootste podium van de wereld.’
Ze deed het voortreffelijk met een overdonderende en staande ovatie van het publiek als dank. Ze straalde en haalde met haar interim-prestatie de wereldpers!

Piet De  Baets