• Lievegem

Traditioneel vieren de bewoners van ’t Eeksken tijdens het eerste weekend na Pinksteren de jaarlijkse kermis. Dit is de ideale gelegenheid om met buren en vrienden in contact te komen en te blijven, een pint te drinken en bij te praten, een gekoesterde traditie waar velen naar uitkijken en in stand gehouden door een team van bestuursleden en vrijwilligers.

De editie 2019 zou naar verluidt vanuit een ver verleden reeds de 140ste zijn in de reeks. Volgend jaar zal ook de folklorestoet, een andere traditie, weer zijn beloop krijgen en er wordt nu reeds aan gewerkt. De kermis op de grens van Sleidinge en Lovendegem (nu Lievegem) werd in de zeventiger jaren van vorige eeuw in handen genomen door de voorvaderen van Marc Van Wiemeersch. Jerom en Karel waren daarvan de grondleggers die vanaf dan werkten met een programma. Dit jaar zit ook de vernieuwing in het bestuur in de lift met nieuwkomers Andreas, Joke en Mikael. Tijdens het weekeinde van vrijdag 14 t/m maandag 17 juni is het weer zover. Samen met Marc Van Wiemeersch, voorzitter van de vzw Feestcomité Eeksken, doorlopen we even het feestprogramma.

Weekendje feesten
De kermis start op vrijdag met op de affiche om 19u30 een jogging. Echt feestelijk wordt het op zaterdag 15 juni met enerzijds het Kinderdorp in samenwerking met V-Formation, de 4de Wandeling langs Lievegemse Velden en om 22u sluit Black Men de feestzaterdag af.
Een brunch, met alle lekkers en variaties aan gerechten en drankjes in de feesttent, is de feestopener op zondag 16 juni. Ondertussen start de rommelmarkt en een bonte markt met oude ambachten, een vinyl beurs en een hobby markt. Vedette op het podium is de van radio en televisie alom bekende Wim Soutaer. In de namiddag zijn er op het podium Nico’s place in de haringbenne “The Difference en The Landlords”, met daarna optreden van de Cloves Live Party Band. Jelly Cleymans en studio Albatros sluiten de zondag avond muzikaal af.

Streekwandeling
Op zaterdag 15 juni vanaf 17.30u start voor de 4de maal een wandeling met als naam “langs Lievegemse velden”. Inschrijving in de feesttent vanaf 17.30u tot 21u. Men start wanneer men wil. De afstand is ongeveer 5,5 km. Er zijn 3 stopplaatsen (met versnapering) voorzien, waar telkens een verrassende vertelling gebeurt rond Europa’s oudste kanaaltje: De Lieve (’t Liefken). Wil je bvb wat meer weten over het pompstation langs de Lieve? Of andere weetjes? In 1269 kwam het kanaal De Lieve tussen Gent en Damme klaar voor gebruik.
Vooraf inschrijven voor deze wandeling kan, via mail bij  lieve.van.daele@telenet.be of gsm nr.0486/ 83.79.35. Dan betaal je 5 euro per persoon. Op de dag zelf 6 euro. Kinderen tot 12 jaar 3 euro vooraf, of 5 euro de dag zelf. Echt een  aanrader voor de ganse familie !