Waarschoot - KLJ Waarschoot mag zich de komende twee jaar de beste piramidebouwers en vendeliers van het land noemen. In beide disciplines werden ze op het Landjuweel als besten bevonden.
Op zondag 23 augustus was er in het Antwerpse Wiekevorst (Heist op den Berg) het tweejaarlijkse KLJ Landjuweel. Bijna tweeduizend deelnemers streden er tegen elkaar in verschillende disciplines binnen de vier KLJ-sporten: dans, piramide bouwen, wimpelen en vendelzwaaien.

'Een KLJ Landjuweel is een drukke dag met in de voormiddag selecties voor de jury en in de namiddag finales en demonstraties voor het publiek. Enkel de besten krijgen hier een plaatsje', vertelt Mattias Boterdaele.
'Traditioneel wordt het Landjuweel afgesloten met finales in vrije ritmiek (dans op het vastgelegd nummer 'Run the show' van Kat Deluna), vrije reeks keurwimpelen en tot slot vrije reeks hoofdgilde vendelen. Deze vrije reeksen zijn zelf samen te stellen oefeningen op een zelfgekozen nummer en tevens de hoogste discipline van de dag. Uitgerekend in deze laatste won KLJ Waarschoot de titel met het ruige nummer 'Mein Hertz brennt' van Rammstein. Zowel gelijkheid, moeilijkheid en harmonie met de muziek zijn belangrijke beoordelingspunten.'
KLJ Waarschoot is eveneens zeer fier op de eerste plaats piramide bouwen, tweede plaats in parendans en kringdans en de vele demonstraties die ze mochten geven. (OW)