• Lembeke
09/10/2022

Voor een bedrag van om en bij de 400.000 euro kreeg de kapel van de voormalige kloostersite op Aveschoot in Lembeke een grondige opknapbeurt. “Anderhalf jaar hebben we aan dit project gewerkt, we zijn blij met het prachtige resultaat” zegt Patrimoniumschepen Frederik Versluys.
“De kapel werd heel grondig aanpakt. Van de vloer tot aan het dak, zeg maar. Er kwam vloerverwarming, de muren werden vochtvrij gemaakt, bezet en bestreken met akoestische spuitplaaster. Het dak werd geïsoleerd en voorzien van nieuwe leien. De vloertegels zijn een perfecte kopie van hoe het er vroeger uitzag. In een aanbouw hebben we een keukentje, een stookinstallatie en een sanitair blok geïnstalleerd.” De vloertegels waren in de vorige gemeenteraad nog voer voor discussie. Omdat ze enkele millimeter smaller waren dan de originele exemplaren, moest er onverwacht een boordsteen aangebracht worden wat voor meerkosten zorgde. Onzorgvuldig voorbereid, vond oppositiepartij Samen.
Biechtstoel als vestiaire
Kaprijke wil de kloosterkapel maximaal inschakelen als ontmoetingsruimte. “Tussen 9 en 17 uur zal de kapel open staan voor de bewoners van de nog te realiseren assistentiewoningen. Daarna kan ze afgehuurd worden door particulieren en verenigingen. Fuiven gaan we echter er niet in toelaten. Familiefeestjes kunnen wel.” Versluys is erg opgetogen dat enkele originele elementen zoals de preek- en biechtstoel behouden werden. “De laatste zal trouwens dienst doen al vestiaire” besluit de schepen. “Tegen 1 november moet de kapel toegankelijk zijn voor het grote publiek.” De gemeenteraad van Kaprijke boog zich in haar septemberbijeenkomst over het gebruikersreglement ervan.
(LK)

Patrimoniumschepen Versluys is tevreden over het resultaat. (Foto: Emiel Tack)