Waarschoot- Mensen die geregeld een hamburger eten bij McDonald's, weten vaak niet dat die gemaakt kan zijn van de koe die een week voordien naast hun deur graasde. Zo is ook boer Piet Dellaert uit Waarschoot-Beke al jarenlang een vaste leverancier aan McDonald's. Al is hij een uit de zovele.
Het lijkt een voor de hand liggende kwestie, maar wie er dieper over nadenkt, beseft dat het niet anders mogelijk is. Koeien die speciaal voor de hamburgerketen worden gekweekt, bestaan niet! 'Dat zou veel te duur zijn', zegt Kristel Muls van McDonald's.

'Op die manier kunnen we geen hamburgers voor een of twee euro verkopen.' McDonald's koopt daarom hun vlees bij vleesleverancier Verbist. Deze verdeler verkoopt zowel malse rosbief aan grootwarenhuizen, als hamburgervlees aan McDonald's. Maar waar zit dan het geheim van het goedkopere vlees? 'Heel eenvoudig', zegt Bruno Lambert van Verbist,
'We hij hebben een overeenkomst met enkele honderden melkveehouders in België en eens hun koeien geen melk meer geven en rijp zijn voor de slacht, kopen wij die op.'
Een van hen is Piet Dellaert uit Beke in Waarschoot. Hij heeft twee klanten: Campina voor de melk en Verbist voor zijn vlees en dat zijn zowel rosbiefkoeien, als afgeschreven melkkoeien. 'Een melkkoe kan tot tien jaar melk geven, maar gemiddeld geven ze tot vijf tot zes jaar melk', legt hij uit. 'Terwijl vleeskoeien al na een tweetal jaar naar het slachthuis worden gevoerd. Toch is het vlees van een oudere koe veel lekkerder, bevat het veel meer smaak dan een jong dier, maar het is natuurlijk veel minder mals.' Ideaal dus om dat vlees te vermalen en er smakelijke, vaste hamburgers van te maken. Piet levert al 22 jaar aan Verbist en per jaar verkoopt hij zo'n 20 of 25 koeien om er hamburgers voor McDonald's van te maken. 'Voor ons boeren is dat een mooi extra-tje. Een koe die geen melk meer geeft, moet sowieso weg, en als we er dan nog een centje voor krijgen, is dat mooi meegenomen.' Specifieke eisen hebben noch McDonald's noch Verbist voor de productie. 'De wettelijke vereisten zijn hier al zo zwaar, dat er door McDonald's niks extra's wordt opgelegd', weet Kristel Muls. Speciale voeding geeft Piet zijn melkkoeien dus niet. 'Gehakselde maïs, hooi, krachtvoer en ingekuild gras', somt hij op. 'Vooral belangrijk is rust. Want een gestresseerd dier geeft minder melk. Dus als ik mijn dieren goed verzorg, geven die meer en langer melk en automatisch voldoe ik dan ook aan de normen om later vlees te leveren.'