• Maldegem
26/06/2022

Er waren al 6 grootwarenhuizen in Maldegem (Aldi, Delhaize, Colruyt, Lidl, Smatch en Carrefour) maar recent opende Albert Heijn een zevende in Adegem.
Hoogst waarschijnlijk opent eerlang ook een Jumbo langs de Handelskilometer, op de plaats waar nu nog Maldegems Tegelhuis is gevestigd, kort bij Euroshop. Maldegems Tegelhuis kondigde onlangs een verhuis naar Waarschoot aan, wellicht om plaats te maken voor de komst van de al langer aangekondigde Jumbo.
Het terrein is meer dan 12.000 m2 groot, al is dat vanop de straat moeilijk zichtbaar. De site loopt achteraan tot aan de Bloemenwijk. Naast de Jumbo zouden nog 2 andere grote winkels op het terrein ondergebracht worden, waaronder een fitnesszaak. Jumbo zelf mikt op 2.000 m2 gebouw met achteraan grote parking.
Het schepencollege keurde twee maand geleden (zedelijk verplicht) de vergunning voor de Jumbo-vestiging goed, want alle vergunningen waren unaniem positief. Ook van andere gevestigde warenhuizen waren geen opmerkingen. Tegen de vergunning werd echter onmiddellijk een beroepsprocedure ingespannen, waarschijnlijk door buurtbewoners. Het is afwachten hoe deze procedure afloopt, want zolang blijft de komst van Jumbo onzeker. We vernemen echter dat de initiatiefnemers (promotoren) stelselmatig plannen aanpassen om de broodnodige definitieve vergunning in handen te krijgen.
Jumbo is een Nederlandse gigant met 800 supermarkten en wegens een marktaandeel van 21 % de op één na grootste supermarktketen van Nederland, achter Albert Heijn. Er werkten in 2020 ongeveer 85.000 mensen. Sinds 2019 is Jumbo ook actief in België met in april 2022 reeds achttien winkels in Vlaanderen.
Piet De Baets

Google Streetview toont duidelijk de grote groenruimte die links van Maldegems Tegelhuis nog vrij ligt en vooraan deel uitmaakt van het totale terrein.