• Kaprijke/Lievegem
12/09/2021

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Zelfs in crisistijden raken de vacatures amper ingevuld. Een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen. Enkele scholen en gemeenten (o.a. Kaprijke en Lievegem) willen daar iets aan doen en steken de hand uit naar de lagere schoolkinderen.
“Twee jaar geleden al besloot de school om meer en meer op techniek in de klas in te zetten” zegt directrice Sandra De Buck van de vrije lagere school De Kaproenen in Kaprijke. “De leerkrachten trokken op nascholing terwijl het oudercomité aan de slag ging om een bestaand klaslokaal om te bouwen tot een heuse techniekklas. Werkbanken die in de hoogte verstelbaar zijn, verstekbakken, hamers, beitels, vouwmeters en tekenpotloden. Het kwam allemaal van pas. Een bord en een beamer zorgen er voor dat er echt les kan gegeven worden.”
Corona speelde voor één keer in de kaart en gaf iedereen wat meer tijd om alles piekfijn af te werken. “Naast de technische vakken zal er ook plaats zijn om te leren koken in de klas” vult Celien Van de Walle, voorzitter van het oudercomité aan. “We installeerden ook een kookplaat zodat wie wil zijn eigen potje kan leren koken.”
De school gaat de klas toegankelijk maken voor alle kinderen van de school. “Vanaf de kleuters tot en met het zesde leerjaar. Het wordt een leuke uitdaging.” Zelfs voor de meest handige leerkrachten…” besluit De Buck.

Techniekacademie
Net als de school in Kaprijke wil ook de gemeente Lievegem de techniek dichter bij de kinderen brengen. “Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen vanaf 29 september terecht in de Techniekacademie Lievegem” zegt Lievegems schepen Caroline Fredrick.
“In een reeks van 11 workshops gaan 20 kinderen uit Lievegem aan de slag met techniek, en komen zo op een creatieve manier in contact met het item. De kinderen worden via STEM-didactiek in contact gebracht met chemie, hout, metaal/kunststof, elektriciteit, bouw, informatica/robotica. De workshops vinden plaats in de middenschool van de Campus Lievegem.” Techniekacademie Lievegem is een initiatief van gemeentebestuur Lievegem, Campus Lievegem, de provincie Oost-Vlaanderen en Hogeschool Vives. De Academie bestaat al in 107 andere gemeenten en kent een groot succes. 97% van de ouders wil hun kind opnieuw inschrijven en 98% van de kinderen vond de Techniekacademie leuk. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via www.techniekacademie-lievegem.be. Snel zijn is de boodschap. Er zijn slechts 20 plaatsen beschikbaar.
(LK)