• Sint-Laureins

De gemeente trekt volgend jaar zo’n 100.000 euro uit voor de omschakeling van haar klassieke openbare verlichting naar LED-verlichting. “Sint-Laureins heeft in totaal 1.693 lichtpunten” zegt schepen van Energie Claudine Bonamie (Samen).

“We hebben een investeringsplan opgemaakt om deze in de loop van de eerste 15 jaar allemaal te vervangen. Dat is een dure grap, maar op termijn zullen we de jaarlijkse kost van het verbruik van alle verlichtingspunten in onze gemeente terugdringen van 120.000 euro naar 64.000 euro zonder de verkeers- en sociale veiligheid te schaden.”
Vorig jaar werden reeds 113 lichtpunten aangepakt.
“Voor 2019 staat onder andere het eerste deel van de Goochelaarstraat op het programma. Natuurlijk zal in het kader van de dorpskernvernieuwing ook de Dorpsstraat en de Leemweg aangepakt worden.” Vermits de kostprijs van de armaturen jaarlijks daalt, bestaat de mogelijkheid dat de hele omschakeloperatie minder lang dan de voorziene 15 jaar gaat duren. Tijdens de eerstvolgende gemeenteraad van nu donderdag, 17 januari, wil de CD&V- oppositie verder op dit item ingaan. De raad gaat van start om 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in  Sint-Laureins.

(LK)