De Meetjeslandse Speculoosfeesten zijn aan hun vijfde editie toe. Vijf dagen lang staat Lembeke, het Speculoosdorp bij uitstek, op zijn kop en ontvangt vele honderden, zo niet duizenden bezoekers op de meer dan honderd activiteiten die het programmaboekje sieren. Feestcomitévoorzitter Luc Haverbeke heeft zich, samen met zijn staf, ook dit jaar kosten noch moeite gespaard om een eivolle agenda klaar te stomen. De Speculoosfeesten starten op vrijdag 18 september en lopen door tot woensdag 23 september.

'De Meetjeslandse Speculoosfeesten kenden sinds het ontstaan in 2005 een gestage groei', vertelt Haverbeke, voorzitter van het Lembeekse feestcomité.
'Duizenden bezoekers mochten ondertussen de gezellige sfeer komen opsnuiven op de vele verschillende activiteiten die het programmaboekje kleuren. De unieke aanpak waarbij het feestcomité, onder de vlag van hoofdsponsor Lotus Bakeries, samenwerkt met de verenigingen, de gemeente Kaprijke, de horeca, de zelfstandigen en de vele tientallen vrijwilligers maken dit evenement tot een heus Meetjeslands volksfeest.
'Vijf dagen lang staat onze gemeente als het ware op zijn kop. Jaarlijks trachten we nieuwe elementen in het programma te brengen. Niet altijd eenvoudig, maar jaar na jaar slagen we er toch in. Ook nu weer hebben we twee nieuwe uitschieters. Zo is er voor het eerst een prachtig vuurwerk voorzien. Uiteraard is het vijfjarig jubileum van onze feestweek hier niet vreemd aan. Een tweede prachtig initiatief is het concert dat IJver en Eendracht gaat brengen met de harmonie van Sambreville (meer hierover volgende week in tweede bijdrage nvdr).'

HET ANKER
De motor van het hele gebeuren mag dan al bij de Lembeekse feestcommissie liggen, toch verwijst Haverbeke maar al te graag naar de prachtige samenwerking van heel wat actoren binnen Lembeke.
'Het feestcomité' vervolgt de voorzitter, 'neemt de taak op zich op gedurende de periode van 18 tot en met 23 september activiteiten te organiseren. Meer nog dan organiseren willen we in de eerst plaats coördineren. We streven ernaar dat de mensen elkaar hier kunnen ontmoeten. Elkeen moet zijn gading kunnen vinden op de vele activiteiten waarin samenwerking, creativiteit en gezelligheid de cement vormen.' Het programma voor de vijfde editie steekt barstenvol. 'Alles opsommen zou ons te ver leiden', zegt Haverbeke.
'We starten vrij rustig op 18 september met de opening van een tentoonstelling van Denis De Gloire in de oude pastorij in de Gentstraat. Toch ligt het hoogtepunt van de openingsdag bij het jubileumconcert dat plaats vind in de kerk van Lembeke. Hessel De Groff componeerde voor de gelegenheid een uniek muziekstuk. De opbrengst hiervan gaat naar de vzw Het Anker. Een tehuis voor mensen met autisme. Op zaterdag ligt het accent op sport. Er zijn onder andere duivenvluchten, er wordt met de mountainbike gereden, de paarden komen in actie op de Vrije Speculoosjumping, er wordt gebiljart, gelopen en met de boog geschoten. De avond wordt feestelijk afgesloten door een grandioos muzikaal vuurwerk op het voetbalterrein van FC Lembeke.'
's Zondags staat het feestcomité garant voor alweer heel wat vermaak. 'Er is het ontbijt tussen 8 en 10 uur, de eerste Speculoos-motorrit en uiteraard de ambachtenmarkt in het hart van Lembeke' blikt Haverbeke verder vooruit. 'Voor de kinderen komt Tom Bibo (14.30 uur). Hij is Europees kampioen ballonnenplooien. 's Avonds stijgen enkele hete luchtballonnen op van op het voetbalveld.' Het volledige programma van deze Speculoosfeesten, met de meer dan 100 activiteiten, vind je op www.speculoosfeesten.be (LK)