• Lembeke
10/10/2016

Maandenlang was de Lembeekse Westermolen verdwenen uit het straatbeeld. Sinds afgelopen week pronkt hij weer op zijn heuvel. Molenaar Erik Caeckaert is een tevreden man zo blijkt. 

De staakmolen in de Westermolenstraat in Lembeke heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug. Afgelopen lente werd een nieuw hoofdstuk aan het boek toegevoegd. “De oudste vermeldingen over onze molen dateren uit de 15de eeuw” zegt molenaar Erik Caeckaert. “Het bouwwerk was eigendom van de familie Hauweel. Deze grootgrondbezitter bezat de heerlijkheden Aveschoot en Bardelare en kon op die manier de plaatselijke boeren verplichten hun graan op de Westermolen te laten malen. Maar de tijden verglijden en in 1785 werd de molen voor de eerste keer grondig gerestaureerd. De laatste beroepsmulder die de molen bezat was Jozef Vervinckt. Het malen van graan raakte in onbruik en de molen verloor zijn economische waarde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de verzetsactiviteiten tegen de Duitsers. Later kwam de molen in handen van de gemeente Kaprijke”.

Weert

De jongste jaren verging het de Westermolen minder goed. Het bouwwerk verzakte en dreigde zelfs omver te vallen mocht er niet ingegrepen worden. “Een tweede renovatie drong zich op” gaat Caeckaert verder. “Het gemeentebestuur liet een openbare aanbesteding uitschrijven om het bouwwerk te renoveren. De firma Adriaens uit het Nederlands Limburgse Weert ging met de opdracht lopen. Tijdens de lente van dit jaar sloopten zij heel de molen en voerden hem richting Nederland. Daar werd de molen gronden onderzocht en alle te vervangen  stukken werden dan ook vernieuwd. Sinds kort prijkt de trots van Lembeke opnieuw op zijn heuvel.” Caeckaert en de gemeente Kaprijke willen het bouwwerk meer open stellen voor het grote publiek. Omdat de bestaande molenaar deze taak niet alleen op zijn schouders kan nemen, gaat men actief op zoek naar mensen die de molenaarscursus willen volgen.  “Zo kunnen meer mensen uitleg verschaffen over het reilen en zeilen van deze en andere molens” besluit Caeckaert.  “We merken dat het grote publiek best wel wil weten hoe zo’n molen werkt. Wie met de fiets op pad is als de molen draait, slaat steevast af en komt een kijkje nemen. Het zou jammer zijn mocht dit in de toekomst niet meer kunnen.” Info over de cursus vind je op www.kaprijke.be       (LK)