• Sleidinge
15/03/2020

Wat geeft een zoon aan zijn vader als origineel geschenk als hij in 2018 met pensioen (62) ging? Koen Van Wiemeersch, mede-zaakvoerder in het gelijknamige bedrijf van zijn vader Marc heeft er niet lang over moeten nadenken.

Het cadeau werd een levensverhaal in boekvorm, geschreven door een beroepsjournalist. Vader vroeg zich oorspronkelijk af hoe hij dit wel moest interpreteren… Maar aldra begon het idee een eigen leven te leiden en 1 jaar later, na veel sessies waarin het verleden werd heropgeroepen, is het boek er.  “Zeg maar Marc” is de titel, en de vlag dekt duidelijk de lading. Het boek is vanaf deze week op diverse plaatsen verkrijgbaar maar vooral in de eigen bekende zaak Van Wiemeersch in Sleidinge. Daar kan het boek ook door Marc zelf gesigneerd worden. De totale opbrengst gaat naar Levensloop en naar de 1.000 kilometer voor Kom op Tegen Kanker (21-24 mei 2020), waaraan Marc met enkele vrienden terug meedoet.
Het boek kost 29,95 €.

Engagementen
Marc Van Wiemeersch valt niet in één hokje te duwen. Eerst en vooral is hij zoon, echtgenoot, vader en grootvader, maar daarnaast ook volbloedondernemer. Voorts een fervent sporter én Club Brugge-supporter. Hij speelt zelf een aantal blaasinstrumenten (o.m Tuba), maar houdt ook van concerten en taptoes (!). Zijn talrijke engagementen zijn dan ook niet op de vingers van twee handen te tellen. Zo is hij onder meer: voorzitter feestcomité Eeksken, erevoorzitter en spelend lid fanfare ‘iever & eendracht’ Sleidinge, koorlid Sint Cecilia, bestuurslid Cultuurraad Evergem, spelend lid Lovendegemse koperblazers, actief lid van 3 wielertoeristenclubs, lid van de Landelijke Gilde Sleidinge én Lovendegem, lid van Neos Sleidinge én Lovendegem en lid van verschillende socio-culturele verenigingen… Daar bovenop is hij een fervent wielerliefhebber en oefent hij ‘s winters geregeld op de wielerpiste van de Blaarmeersen.

Doener, durver, denker
Het boek gaat geen enkel item uit de weg. Uit welk nest komt hij? Waarom begon hij zijn eigen zaak? Hoe raakte hij binnen in het spelershome van Club Brugge? En wat beweegt hem om jaar in jaar uit energie- en tijdvretende opendeurdagen te organiseren, als waren het Vlaamse kermissen? Hij deelt ook met de lezer wat hem spijt. Welke zijn drijfveren zijn. En hoe hij moeilijke momenten, zoals de winkelbrand en prostaatkanker, te boven kwam.
Zijn slogan en levensmotto: niet bij de pakken zitten, ‘nie neuten, nie pleujen’. Hij is een doener, een durver ook en een denker.
Zijn verhaal is doorspekt met rake getuigenissen en anekdotes. Met zijn moeder op ronde om gasflessen te leveren. Zijn hooggespannen zenuwen wanneer hij als twaalfjarige op een wedstrijd een lied van zijn idool Marc Dex zingt. Zijn onzekerheid als hij in dancing Tijl de vrouw van zijn leven ontmoet. Zijn extreem verkrampte lijf tijdens de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker, waardoor hij niet meer van zijn fiets raakte. Door dit alles krijgt u als lezer een unieke inkijk in Marcs hoofd én hart. Geschreven in een anekdotische en boeiende stijl.

Voorbeeld
Marc is sinds 1976 gehuwd met Marianne Demaret, heeft een zoon Koen die samenwoont met vriendin Maaike Johanna Lievens en is fiere opa van kleine Fons en Jef.
Koen Van Wiemeersch: “Vader is voor mij een inspiratiebron voor vele zaken. Sinds 2018 is dan wel op pensioen, maar nog steeds staat hij me dagelijks bij. Hij heeft een zeer atypische persoonlijkheid; dynamisch, charismatisch, sociaal gedreven, competitief, eigenzinnig, ondernemend ... Geld of winstbejag was nooit zijn drijfveer, mensen samen brengen des te meer.  Hij is altijd bezig, zit nooit stil, ook al was stilstaan soms eens de aangewezen optie. Het is dan ook niet eenvoudig om in zijn voetsporen te lopen en hetgeen hij heeft uitgebouwd verder te zetten.  Zijn aanpak creëert verwachtingen die ik niet helemaal zal inlossen omdat ik een andere manier van aanpakken heb, eerder rationeel en pragmatisch, maar met dezelfde zin voor ondernemen. ‘Gewoon blijven’ draag ik zeker mee als zijn gouden advies, samengevat in zijn levensmotto: ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.
Het boek is onder meer verkrijgbaar bij ‘Evergreen’ in Evergem en in P.C.Klokhuis in Sleidinge. Het kan ook besteld worden per mail en wordt opgestuurd voor 32 € (met factuur indien gewenst) naar: marc@vanwiemeersch.be

Piet De Baets