Mijn naam is Van de Walle Dorine. Ik stuur deze brief omdat ik graag wil dat onze vzw gehoord wordt. Ik ben al 5.5 jaar vrijwilliger, en sinds kort secretaris in deze VZW, genaamd ‘De klomp’ te Maldegem. Wat er deze week gebeurd is, is zo schandalig, dat ik dit onder de aandacht wil brengen.

Elke dinsdag en vrijdag tussen 13.30 en 15.30 uur bedelen wij voedsel. De mensen betalen 20 euro in de maand en krijgen elke week eten. Nooit hebben we klachten gehad wat betreft de voeding. De mensen komen uit Maldegem, Adegem, Eeklo en wijde omgeving.

Op 19 april kregen we voedselinspectie. Dit hebben we al eens gehad, dus maakten we ons geen zorgen. Maar: alles moest weg ! Alles was zogenaamd overdatum en slecht. De voeding die we hadden stond voornamelijk gemerkt op de dag hiervoor. Maar alles moest in de container, zonder pardon! De mensen die hier al waren om hun pakket op te halen moesten toekijken hoe de voeding, die zij echt heel hard nodig hebben, weggegooid werd. De mensen zijn uit wanhoop alles opnieuw uit de container beginnen halen om toch maar iets te kunnen krijgen! Zonder deze voeding kunnen zij echt niet overleven! Wij, als vrijwilligers, moesten toekijken hoe deze mensen yoghurt, kaas, beleg, vlees,enz.uit de container haalden, om toch te kunnen overleven. Het werd echter nog schrijnender als je weet dat er zelfs kindjes in de container probeerden te kruipen. Als je dan een kind hoort zeggen: ‘mama, pak dat alstublieft mee voor vanavond’, dan breekt je hart! In het weekeinde van Pasen zitten deze kinderen dan zonder iets lekkers! Is dat geen armoede?‘De klomp’ bestaal al meer dan 15 jaar en heeft zelden klachten gehad. Nu is er 1 klacht en willen ze de boel sluiten! We weten echter ook waar de klacht vandaan komt. De vorige voorzitter is door omstandigheden uit het bestuur gezet, en dat pikt hij niet. Hij heeft op deze manier wraak genomen, maar niet gedacht aan de hongerige mensen die daar nu de dupe van zijn. De voedselinspectie is op een schandalige manier opgetreden. Die vrouw had zelfs het lef om te zeggen; ‘er zijn al veel mensen doodgegaan door het eten van een voedselbank’ Maar ik weet zeker dat er al veel meer mensen gestorven zijn van honger! Wij worden gesponsord door grote winkels. De inspectie moest de adressen hebben van alle GB’s. Gaven we ze niet, zouden ze de deuren direct sluiten! Het gevolg zal hier zijn dat ze de winkels gaan verbieden om ons nog iets te geven. Het is wel zo dat de voedselproducten kantje boord zijn, maar voor wij gaan bedélen kijken wij echt alles 2 keer na. Alles wat slecht is gooien wij zelf in de container. Wij geven de mensen niets mee dat niet meer te eten is!Met deze lezersbrief aan Taptoe hoop ik de aandacht van velen te kunnen trekken. Wij willen niet dat onze VZW door een ‘Wraakactie’ dicht moet. Dit kunnen wij de mensen die het moeilijk hebben niet aandoen. Wij zetten ons in met hart en ziel om deze mensen toch nog iets te kunnen geven.Is er echt geen mogelijkheid dat er iemand is die ons kan helpen? Na al die jaren mag ‘Vzw De Klomp’ echt niet sluiten. Want waar moeten die 85 gezinnen dan naar toe die elke maand bij ons langs komen? 85 gezinnen = 205 personen per maand! We willen dit in de media trekken in de hoop dat iemand ons kan helpen… Ik hoop op publicatie in uw medium Taptoe, dit wordt meest gelezen.

Met vriendelijke groeten

Dorine Van De Walle (secretaris)
Gasmeterstraat 6, Maldegem
(dit is het adres van de organisatie)
0495 / 34 60 49
(Giften worden altijd in dank aanvaard op FORTIS nr. BE65 0015 7048 8196 van vzw De Klomp-Maldegem)