Verleden weekend werd Adegem op 2 plaatsen, en dan nog recht tegenover elkaar, onder de voet gelopen. Intermarché beleefde hoogdagen zoals ze nooit hadden gekend en Adriaan Van Landschoot hield aan de overkant zijn 5-jaarlijkse rommelmarkt.
Omdat de directie van Intermarché België vorige woensdagavond compleet onverwacht besloot om het zwalpende filiaal langs de N9 nog vóór einde juni te sluiten, werd zowel het personeel als het cliënteel volledig verrast. Maar toen aangekondigd werd dat alles volgens de formule 2 +1gratis zou worden opgeruimd, ontstond een ware stormloop op de rekken. Dagenlang leek het leeghalen van dit warenhuis op een ware plundertocht, wat lange wachtfiles naar de bomvolle parking van Intermarché als gevolg had.
Zaterdag leek de winkel al zo goed als volledig leeg en was het nog de vraag wat tot (sluitings)donderdag a.s. nog zou kunnen verkocht worden. Want zo te zien werd er niets uit andere winkels of centrale stockvoorraad aangevuld.

Wanhopige pogingen
Intermarché Adegem was in 1997 de opvolger van een ook al gesloten GB-filiaal in het zelfde pand.
Zolang Rik Van Den Berghe en zijn echtgenote Rika er filiaalleiders waren, gingen de zaken goed. Dit filiaal van de bekende Franse keten - hier ook wel eens de "kleine Delhaize" genoemd - wou in België doorbreken. Op een bepaald moment waren er 13 Vlaamse en meer dan 60 Waalse vestigingen in bedrijf. De Waalse vestigingen bleven op peil, de Vlaamse kalfden stelselmatig af.
Na een toen al wat wanhopige poging om het tij te doen keren door ook op zondagmorgen open te doen, moesten Rik en echtgenote ontredderd forfait geven en vertrokken (2006).
De overnemer, die ook een Intermarché in Ruddervoorde runde, moest korte tijd later wegens ernstige gezondheidsredenen afhaken. Toen ging het pas zeer snel bergaf. Intermarché Adegem werd nog door een eigen zaakvoerder in loondienst gerund die goed bedoelde maar blijkbaar ook vergeefse pogingen deed om het hoofd boven water te houden.

Spookgebouw
Momenteel zijn er in Vlaanderen van de oorspronkelijk 13 vestigingen nog 2 actief (Wetteren en Waregem).Velen stellen zich al jaren vragen over de (Vlaamse) aanpak van de Belgische directie. Zo werden diverse filialen in eigendom aangekocht en sommigen ervan blijven ook na sluiting al jarenlang nutteloos dicht staan.
Maar het grootste vraagteken gebeurde in Waarschoot. Daar werd in 1998 een uitbatingsvergunning voor een nieuw filiaal langs de Grote Baan aangevraagd (schuinover garage Honda) en ook verkregen, waarna een splinternieuw gebouw werd neergepoot, volledig met aangelegde parking en nutsvoorzieningen binnenin. Nooit ging het gebouw open. Het staat er nu nog altijd, ongebruikt en wezenloos te verkommeren na 12 jaar nutteloze spookfunctie...

Komt Lidl in de plaats ?
De abnormale hals over kop-snelle sluiting van de vestiging in Adegem doet vragen rijzen.
Zelfs het personeel heeft het allemaal niet zien aankomen, al waren er al langer vraagtekens over de rendabiliteit.
Dat alles moet ontruimd zijn nog vóór 1 juli, dat het personeel zonder verder overleg de volle ontslagpremie kreeg uitbetaald volgens anciënniteit (sommigen tot 6 maanden) en dat alle overschot volgend weekend naar het centraal depot in Brussel wordt afgevoerd, doet vermoedens rijzen over de plannen van de directie nà 1 juli...?
Zou er dan toch een Lidl in de plaats komen? Daar is in Maldegem al langer sprake van. En nu er binnenkort op de ruime site van en rond de voormalige El Patio een Delhaize komt zou dergelijke concurrentie niemand verbazen. Moet men dan ook in Waarschoot een Lidl verwachten? Want er zijn precedenten. Andere gesloten Intermarché's gingen eerlang ook al over in handen van Lidl. Contacten zijn er dus wel.

Adriaan komt terug !
Ondertussen sloeg Adriaan Van Landschoot aan de overkant toe. In het park naast zijn voormalige woonst - beter gekend als het 'Witte Huis'- hield hij, net zoals een vijftal jaar geleden, een soort privé rommelmarkt van eigen makelij. Met 3 dagen lang bijzonder veel publieke bijval. Tuinmeubelen, antieke voorwerpen, kinderboeken, serviezen, kasten, horloges, tv's, cd's, en nog veel meer gingen als zoete broodjes de deur uit. En Adriaan glunderde. Hij was zijn precieuze rommel kwijt en hij kreeg er nog geld voor ook.
Ondertussen vertelde hij ons een nieuwtje.
Hij kocht een deel van zijn al jaren leegstaand, deels verbouwd en binnenin ontmantelde 'Witte Huis' terug uit het faillissement van de koper destijds. Zijn zoon Jason komt er in het ruime appartement op de eerste verdieping wonen. Het aanpalende appartement zal verhuurd worden. Wel moet er eerst nog serieus geïnvesteerd worden in een grondige interieuraanpassing. Het Witte Huis, althans de eerste verdieping ervan, blijft zodoende in handen van een Van Landschoot.