Nog tot eind september zullen de levensgrote foto's op canvas de Maldegemse markt sieren. Deze openluchttentoonstelling met foto's van de Maldegemse fotograaf was vorig jaar al te zien op en rond het Antwerpse Mechelseplein. Maldegem koppelt ook een educatief project aan deze - toch wel speciale - tentoonstelling.
Cultuurbeleidscoördinator Isabel Ginneberge: ' Er is een speciaal scholenpakket. Op die manier leren de kinderen wat fair trade is en kan er worden gewerkt rond de derdewereldproblematiek. Patrick De Spiegelaere wou met deze beelden tonen dat er ondanks de vele verschillen met de derde wereld er toch ook veel gelijkenissen zijn. Het zijn mensen net als ons.' Patrick De Spiegelaere (1961-2007) was één van de beste Belgische fotografen en kreeg onlangs nog postuum de titel van Cultureel Ambassadeur van Maldegem 2009.

Hij begon zijn carrière bij de krant De Morgen en was sinds 1994 de huisfotograaf van het weekblad Knack. Daarnaast werkte hij onder meer voor De Tijd, De Standaard Magazine, de Volkskrant en Vacature en maakte hij ook naam als theaterfotograaf.
De laatste tien jaar van zijn leven trok hij regelmatig de wereld rond in opdracht van Vredeseilanden. Patrick De Spiegelaere had iets ontwapenends - letterlijk. Mensen werden door hem tot hun ongeposeerde zelf gebracht. Hij was niet de man van clichébeelden. Eerder dan stereotiepe verschillen te zoeken of zaken te gaan ensceneren, ging hij op zoek naar overeenkomsten en herkenbare emoties. Het zijn die beelden die nu op de Maldegemse markt te zien zijn.
Broer Marc De Spiegelaere: 'Ik zag de tentoonstelling vorig jaar al in Antwerpen. Dit moest naar hier komen.' Goede vriend Stefaan Claeys: We gingen vaak samen op stap. Ik heb nog een Canon A1 van hem gekregen; ik was er heel blij mee. Hij had dan al veel professioneler materiaal. (glimlacht) Vader Gerard De Spiegelaere: 'Ik vind het schoon dat ze dit doen.'(MW)