Van 9 tot 13 september verbleef er een Poolse delegatie uit Swidnica in Maldegem. Ze hadden een druk gevuld programma met als hoogtepunt het bijwonen van de jaarlijkse Canadees-Poolse plechtigheid in Adegem.
Swidnica is een gemeente in West-Polen die verbroederd is met Lampertheim. Jan Willems: 'Het is de eerste keer dat ze naar hier komen. We hebben ze uitgenodigd voor de Pools-Canadese dag. Vorig jaar zijn wij met een delegatie naar hun oogstfeest geweest. We zullen nu zien hoe het verder evolueert en misschien kan dit leiden tot een officiële verbroedering. Op 12 november zijn we uitgenodigd bij hen, er zijn daar dan herdenkingen, het is dan 20 jaar geleden dat het IJzeren Gordijn verdween.' Burgemeester Johan De Roo: 'We zullen zien hoe de situatie verder evolueert. Het is mogelijk dat hier een officiële verbroedering uit groeit.'
Gemeentesecretaris van Swidnica, Jadwiga Generowicz: 'We hebben hier veel gezien, ook scholen. Het onderwijs functioneert hier wel wat anders dan in Polen, maar we zullen zeker ideeën meenemen naar Polen. De Poolse delegatie was onder de indruk van de Canadees-Poolse plechtigheid. 'Ik was echt blij toen ik de Poolse hymne hoorde.' Na de plechtigheden van zondag sloot de Poolse delegatie hun vijfdaags bezoek af met een etentje bij Huyze De Baere. (MW)