• Maldegem

Na een mooie brandweercarrière van bijna 40 jaar gaat majoor Alex Van Suyt (65) met pensioen. Vorig weekend werd hij tijdens een gezellig afscheidsfeest uitgewuifd door zijn collega’s.

“Op 13 september 1978 ging ik bij Brandweer Maldegem aan de slag”, vertelt Alex Van Suyt. “Ik werkte sinds 16 mei 1975 voor de gemeente Maldegem en kon het brandweergebeuren vanop het gemeentehuis heel goed volgen, want de brandweerkazerne was toen nog gevestigd naast het gemeentehuis, in de zogenaamde ‘Boterhallen’.”
Tijdens zijn carrière doorliep Alex Van Suyt bijna alle rangen. In 1998 schopte hij het tot kapitein-bevelhebber en op het moment van de oprichting van Hulpverleningszone Meetjesland in 2015 werd hij gepromoveerd tot majoor.
“Tijdens mijn jaren bij de brandweer veranderde er heel wat, zowel op het vlak van materiaal als wat betreft de te bestrijden branden”, zegt Alex Van Suyt. “Met Brandweer Maldegem hebben we behoorlijk ingespeeld op al die veranderingen.”

Zorg voor de vrijwilligers
In zijn afscheidstoespraak had majoor Alex Van Suyt het ook over de vrijwilligers. “We moeten beter zorg dragen voor onze vrijwilligers. Op alle niveau’s  moet men ernstig over deze materie gaan nadenken, vooraleer we uit pure noodzaak een onbetaalbaar beroepskader moeten installeren”, aldus Alex Van Suyt, die het ook had over de fusiekoorts, die momenteel woekert in een aantal gemeenten van Hulpverleningszone Meetjesland. “We mogen niet uit het oog verliezen dat we gestreefd hebben om binnen ons Meetjesland een eigen hulpverleningszone tot stand te brengen. Een zone klein en fijn, met een belangrijke plaats voor de vrijwilliger en een betaalbaar concept, moet zeker mogelijk zijn”, aldus Alex Van Suyt.

De brand bij De Swaan en Spaan
Een brand die Alex Van Suyt zich heel zijn leven zal blijven herinneren is die bij het bedrijf De Swaan en Spaan op het Maldegemse industrieterrein in augustus 1990. “Ik was net terug van vakantie. We waren met ons korps op dat moment uitgerukt voor een wagen met stro die in de Burchtstraat in brand stond. Plots kregen we een bijkomende melding van een heel zware brand bij de balenfabriek. Het was een zonnige dag en ik liep in de kazerne rond in mijn short en slippers. Omdat het allemaal zo vlug moest gaan, ben ik zelfs op blote voeten in mijn brandweerlaarzen gesprongen.” Op het moment dat de Maldegemse brandweer ter plekke komt, wordt duidelijk dat het om een enorme brand gaat. Al vlug komen onder meer de korpsen van Brugge, Tielt, Blankenberge, Oostkamp en zelfs Oostende hulp bieden “De hitte van de brand was zo hevig dat de bladeren van de bomen aan de overkant van de straat in brand vlogen. We hebben toen tien dagen moeten blussen en nablussen. Alle watertorens, zelfs die van Beveren, werden toen leeggetrokken. Daarna werd er constant water aangevoerd uit het Schipdonkkanaal in Balgerhoeke. De buurtbewoners zullen zich dat zeker nog herinneren. Duizenden ramptoeristen zakten naar de locatie van de brand af. Crèmekar Julia deed er gouden zaken.”
Ook de brand bij Gamma in Maldegem in 2004 en de overstromingen in Kleit in 2006 zal Alex Van Suyt niet vlug vergeten. “Ik ga nu meer tijd maken voor mijn familie en zal vanaf nu ook tijd hebben om thuis wat werkjes op te knappen en eens te gaan krulbollen”, besluit majoor Alex Van Suyt.

(Michel Wijne)