Echte Maldegemnaren gebruiken de term gemeentehuis niet. Ze hebben het over hun stadhuis. Het gebouw uit 1909, dat volledig gerenoveerd werd en aan de achterkant werd uitgebreid met een moderne vleugel, is die naam nu zeker waardig.

Niemand minder dan Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege komen op vrijdag 4 mei naar Maldegem om het vernieuwde Maldegemse gemeentehuis officieel in te huldigen. De werken aan het gemeentehuis van Maldegem gingen van start in het voorjaar van 2010 en liepen behoorlijk wat vertraging op. Water in de liftput was daarvan de oorzaak. Ook het kostenplaatje van de werken liep aardig op. Momenteel staat de teller inclusief btw op 8.685.600 euro. De gemeente Maldegem kon wel beroep doen op een restauratiepremie van 923.592 euro. ‘Degenen die zeggen dat dit goedkoper kon, vergissen zich’, aldus burgemeester Johan De Roo (CD&V). ‘Ik weet dat dit veel geld is, maar als je iets doet, dan moet je het goed doen. Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor dit project. Hoewel ik soms bij mezelf denk “Waar ben ik in de laatste jaren van mijn carrière als burgemeester nog aan begonnen!”. Maar ik ben er zeker van dat het eindresultaat mooi zal zijn en dat we op deze manier de Maldegemse identiteit hebben versterkt’, aldus burgemeester De Roo.

Echte Stadheusfjeeste

De opening van het vernieuwde Maldegemse gemeentehuis gaat niet onopgemerkt voorbij. Na de academische zitting op vrijdagnamiddag en de onthulling van de gedenkplaat door Kris Peeters en burgemeester Johan De Roo volgt er ’s avonds een ‘Stadheusfjeeste’ voor het grote publiek. De presentatie zal in handen zijn van Carl Huybrechts. Tussen 19 en 22 uur zal iedereen het gemeentehuis kunnen bezoeken. Vlaams minister Joke Schauvliege zal aan de achterkant van het gemeentehuis, aan de Eede, het kunstwerk Turdus Loyalis van Stief Desmet onthullen. ‘Net zoals bij de opening van 1909 zullen de fanfares van Maldegem en Adegem een grote rol spelen tijdens de ceremonie’, aldus Johan De Roo. Om 22 uur zal de beiaard weer klinken (of een cd’tje volgens sommige bronnen) en zal de feestverlichting van het gemeentehuis worden aangestoken. Van 19 tot 22.30 uur krijgen alle aanwezige burgers jetons die ze kunnen besteden bij de kraampjes van de VHMC (=Verenigde Handelaars Maldegem Centrum), de slagers van Maldegem en de frituur van Heidi Vandevelde. Een optreden van LukRak zal voor amusement van de bovenste plank zorgen.

Openingsweek

‘Van zaterdag 5 mei tot en met zaterdag 12 mei kan je in het vernieuwde gemeentehuis terecht voor allerlei speciale openingsactiviteiten. Wie op zaterdag 5 en zondag 6 mei het gemeentehuis bezoekt, krijgt een jeton voor een gratis drankje in één van de horecazaken van het centrum. Op zaterdag 5 mei kan je om 20 uur naar de voorstelling Eiland in de Polder, op dinsdag 8 mei om 14 uur naar Alain Remue van de Cel Vermiste Personen en om 20 uur naar Jan Smets, directeur Nationale Bank, woensdag 9 mei om 19.30 uur naar Low Impact Man show, donderdag 10 mei om 20 uur naar Johan Taeldeman en op zaterdag 12 mei om 14 uur naar een voordracht over de geschiedenis van het Maldegemse gemeentehuis. Inschrijven voor deze voordrachten moet gebeuren via inschrijvingen.evenementen@maldegem.be (Michel Wijne)