• Maldegem
08/02/2010

In oktober 1980 pakte Taptoe uit met een vrij sexy voorpagina en een even vrijpostige onthulling. Annick Van Rie, toen 20, uit Maldegem had naakt geposeerd voor een groot bekend Amerikaans blootblad "OUI" (11 miljoen ex.) en prijkte daartoen mooi op de cover. Vrij gedurfd onderwerp voor die tijd.
Zowel voor Taptoe als voor Annick zelf. Maar jong, uitdagend en vrijpostig als we allebei toen al waren, kwamen we er rond (sic) voor uit.
In het interview dat we toen uitgebreid met haar hadden, lezen we: "Sinds ik twee jaar terug eerder bij toeval in dit speciale milieu van fotomodellen, mannequins en fotografen terechtkwam, ben ik het gewoon geworden steeds opnieuw in de (hete) schijnwerpers en spots te staan."


Annick (haar roepnaam is ondertussen Nikki geworden) werd ontdekt door mannequinkoning Pierre Eggermont van Models Office destijds . Dank zij de internationale relaties van dit gerenommeerde Gentse bureau kwam Annick dra terecht in zowat de top van het Europese modellenmekka. Opdrachten in Amsterdam, Brussel, Londen en Parijs waren schering en inslag. Ze prijkte op de covers van Photo, Harper's Bazaar, Avenue, Elle en andere gegeerde modebladen van destijds. Haar maten 89/63/89 waren ideaal voor die tijd, maar haar gestalte van "slechts" 1,74 m was net niet genoeg voor een internationale doorbraak (1,80 was toen de catwalknorm).
Niet getreurd, als fotomodel bleef ze overal gevraagd. Ook door de grootste fotografen, zoals Van Leeuwen, Neuteboom en ook de Amerikaanse, later via Playboy beroemd geworden Jeff Dunas die haar vanuit Los Angeles uitnodigde voor een naaktreportage in OUI.
Ze was snel bekend in het excentrieke en exclusieve wereldje van vedetten, fashion en glitter. Ze woonde een tijdje in bij het Bond-meisje Maud Adams (Octopussy) en was bevriend met Frank Zappa, tenniste met Sonny (van Cher), zat in de jacuzzi met Jack Nicholson en in de taxi met Debbie Harry (van Blondie)...
We vonden Annick, zus van Jacques Van Rie, terug in Brugge. Ze is nu 51, maar haar ogen en mond, die haar destijds wereldberoemd maakten, trekken nog steeds de aandacht. De jaren hadden zo te zien op haar geen vat.

Annick (30 jaar later): "Mijn moeder (Rosanne)moest toen nog haar schriftelijke toelating geven voor de naaktreportage, maar ze zag er geen graten in als alles maar 'deftig' bleef. Erotisch naakt werd toen nog vaak met porno vergeleken. Ik zeg steeds 'de foto's maken het model niet, wel omgekeerd'. Naakt kan volgens mij heel mooi, zelfs artistiek zijn. En Photoshop bestond toen nog niet. Wat je ziet is écht ! (lacht)"
-
- Taptoe: Hoe waren de reacties in Maldegem destijds?
Annick: "Redelijk gewoon. Al was het wel voor velen die mij kenden even slikken.
- Ze vonden het wel zeer gewaagd van mij. Wie er mij dierf over aan te spreken was lovend. Maar ik zag soms wel loense blikken van sommigen op straat. Overigens is het achteraf bij die ene blootsessie in mijn leven gebleven."
-
- Taptoe: Er zat destijds wellicht al een forse verdienste aan vast?
- Annick: "Honderden keren hebben ze mij daar al naar gevraagd. Nooit heb ik het willen zeggen. Voor Taptoe en voor u Piet, zal ik nu eens mijn geheim verklappen. Ik kreeg er een half miljoen frank voor en nog eens 80.000 extra voor de cover die er achteraf pas kwam op algemeen verzoek van de Amerikaanse lezers ..."
-
- Taptoe: Hebt ge Jeff Dunas later nog teruggezien?
- Annick: Ik heb steeds met hem contact blijven houden. Hij was regelmatig in Parijs, waar hij zijn eigen studio heeft. Hij werd al 3 x tot beste fotograaf ter wereld gekozen door zijn eigen collega's. Diverse boeken met zijn werken verschenen ondertussen. In zijn volgende boek met ' the best of ' sta ik op een dubbele binnenpagina."
-
- Piet De Baets
-