• Meetjesland

De Meetjeslandse Kunst-, Taal- en Poëzieroute breidt de komende drie jaar uit met vijf beelden. Op het Jan Frans Willemsplein in Eeklo komt als imposant huldeteken voor de taalijveraar een 'grote kop'.

Jan Frans Willems (1793 - 1846) verbleef tussen 1831 en 1835 in Eeklo. Hij wordt beschouwd als grondlegger van de Vlaamse Beweging. Het monument dat ter ere van Jan Frans Willems op 'zijn' plein komt, is een bronzen hoofd van twee meter groot en toont een in zichzelf gekeerde jonge mens. Ontwerper Maen Florin verduidelijkt: 'Het beeld van de nog onvolwassen figuur straalt stilte en rust uit en wil een poëtisch baken zijn in het leven van alledag. Het beeld staat sterk in zijn omgeving. Het is een hoofd omdat de essentie van de betekenis van Jan Frans Willems vandaag alles te maken heeft met wat zich in ons hoofd afspeelt. Bewustzijn, authenticiteit, eigenheid, inzicht, wijsheid, doorzettingsvermogen, vrijheid. Het beeld weerspiegelt tegelijk op een heel eigentijdse manier de romantische vrijheidsidealen.' Het beeld komt midden de vier bomen op het graspleintje van het park en wordt geplaatst op een sokkel van twee meter.

DEN DRAAD
COMEET en promotor Frank Geyssens, hebben samen met de betrokken gemeenten en andere subsidiërende overheden, nog plannen. Langs het Leopoldskanaal staan er straks poëzieborden met teksten van Peter Theunynck en Paul de Wispelaere. Mong Rosseel ziet zijn woorden gebeiteld in Zomergem en ook Richard Minne valt die eer te beurt in Waarschoot.
Aan de kerk van Lovendegem komt een indrukwekkende beeldengroep van Marc Cordenier die zich liet inspireren door het baanbrekende werk van Kanunnik Triest (1760 - 1836). in 1803 stichtte 'Vader Triest' in Lovendegem de Zusters van Liefde. Hij wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne psychiatrie met onder meer zijn nadrukkelijke steun tot aanstelling van Dr.Guislain als psychiater in Gent. Het kunstwerk ter ere van de Kanunnik moet er staan in 2010, dat is dus precies 250 jaar na zijn geboorte.
150 jaar geleden werd Cyriel Buysse in Nevele geboren. In zijn geboortedorp plaatst de gemeente daarom nog dit jaar een beeld van Stief Desmet dat refereert naar de bekende Vlaamse schrijver. In Lembeke komt er een werk van Hans De Pelsmaeker dat verwijst naar de emigratie door Meetjeslanders naar Canada en Verenigde Staten. En het grensdorp Boekhoute krijgt weer 'Den draad'. Een merkteken ter herdenking van de door een elektrische draadversperring gemarkeerde grens tussen bezet België en neutraal Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Laten we vooral het Meetjesland nu niet afsluiten. Deze groene long biedt meer en meer zuurstof voor kunstenaars. 47 ontwerpen werden in totaal ingediend, waarvan de Provinciale Commissie voor Beeldende kunst uiteindelijk vijf moest selecteren. De Meetjeslandse beeldentuin is weer een stukje groter geworden. (RDS)