• Waarschoot
19/09/2021

Na jaren wachten werden fans van de immens populaire Abba eindelijk beloond: de vierkoppige band bracht recent een gloednieuw album uit, genaamd Voyage. En er is meer: de Zweden geven ook een tournee waarbij Agnetha (71), Benny (74), Björn (76) en Anni-Frid (75) als levensechte hologrammen te zien zijn.
“Zodra ik het nieuws hoorde, dacht ik: ‘Waw, wat prachtig!”, meldde ons Frank Van Hecke (47) uit Waarschoot. Hij is al 30 jaar een fervent ABBA-fan en de voorbije 30 jaar verzamelde hij een zolder vol muziek, maar ook tassen, koppen, sjaals….
“Goh, ik denk dat ik er de voorbije jaren zo’n 25.000 euro in investeerde”, bekent hij. Hij ontmoette ook drie van de vier groepsleden in levenden lijve. En nu komt er in het zog van de muziek ongetwijfeld een tweede golf aan ‘memorabilia’.

ABBA museum thuis
Frank werd geboren in 1974 - je zou er een voorteken in kunnen zien - het jaar dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met het nummer ‘Waterloo’. Het betekende hun internationale doorbraak die hen tien jaar lang aan de top van de internationale muziekscène zou houden en miljoenen platen deed verkopen.
Van Hecke: “Uiteraard heb ik hun overwinning op dat Eurovisiesongfestival niet meegemaakt”, vertelt hun grote fan. “Ik heb hun muziek eigenlijk pas in het begin van de jaren negentig ontdekt. In 1992 kwam de verzamelplaat ‘ABBA Gold’ uit en hun nummers werden toen vaak gedraaid op de radio. En ik voelde meteen een click met die muziek. Mijn vader had die CD toen gekocht, maar veel plezier heeft hij er niet aan beleefd, want ik draaide hem gewoon grijs. De daaropvolgende jaren kocht ik nog méér CD’s en ook video’s en kwam ik in contact met de Nederlandse ABBA-fanclub in Roosendaal. Ik ben daar in de jaren negentig een eerste keer naartoe geweest en sindsdien heb ik geen enkele jaarlijkse bijeenkomst gemist. ABBA heeft iets meer dan 100 nummers uitgebracht en ik heb ze allemaal. Enkele jaren geleden heb ik dan mijn volledige zolder ingericht als een ABBA-museum: vinylplaten, singles, CD’s, tassen, sjaals, spiegels, puzzels…. Je kan het zo gek niet bedenken of ik heb het. Op dat vlak was en is ABBA een beetje zoals K3: er volgde enorm veel merchandising. Ik denk dat ik nu het meeste dat er te krijgen was, ook heb. Af en toe laat ik bezoekers toe, vrienden of andere ABBA-fans die ik ontmoette in Roosendaal. Die kijken vaak op van wat ik allemaal verzameld heb.”

Fanatiek en vrijgezel
Uiteraard heeft Frank al de nieuwe CD besteld. En hij is ook vaste klant in het grote ABBA-museum dat enkele jaren geleden de deuren opende in Stockholm.
“Begin oktober trek ik er nog een weekje naartoe. Niet alleen naar het museum uiteraard, ik profiteer ervan om nog enkele andere dingen te gaan bekijken in de stad. Maar ik heb alles al verschillende keren gezien. Hun collectie wisselt geregeld, zeker na de Mama Mia-films die ik ook al verschillende keren heb gezien”.
Live heeft hij de groep echter nooit zien optreden. “Maar ik heb wel al drie van de vier bandleden in het echt persoonlijk ontmoet. Alleen Agnetha (de blonde, nvdr) nog niet. Maar tickets voor het concert met de hologrammen, volgend jaar in Londen, zijn uiteraard al besteld !
Frank werkt beroepshalve binnen de groendienst van de gemeente Waarschoot en is vrijgezel. “Dat maakt het misschien toch wel iets gemakkelijker. Misschien dat een vrouw er zich zou over beklagen dat ik zoveel geld in mijn collectie stop en zoveel tijd op mijn ABBA-zolder doorbreng? Hoewel, de verzameldrang is de voorbije jaren toch wel wat verminderd. Ik heb al zodanig veel, dat het niet gemakkelijk is om nog nieuwe spullen te vinden. Al durf ik nog geregeld op het internet kijken of er niks te vinden is. Ik heb ook nog andere hobby’s, ik ga al eens graag op reis, maar ABBA blijft toch de hoofdzaak voor mij. Een groot deel van de reizen die ik doe heeft met Abba te maken. Als ik naar Zweden ga is dit niet alleen om het Abba museum te bezoeken maar ook om Abba connectieplaatsen te zoeken en te fotograferen. Zo heb ik met een vriendin die ook Abba fan is al plaatsen bezocht waar Abba videoclips opnamen, fotoshoots deden. Zelfs de locaties waar ze getrouwd zijn hebben we bezocht (lacht)”.

Geen wereldhits
Van Hecke: “Naast de jaarlijkse uitstap naar Roosendaal, is er sinds kort ook elk jaar een bijeenkomst in Tessenderlo. Maar naar Roosendaal zakken échte fans uit de hele wereld af, ik heb er daar al uit Australië en Amerika ontmoet, terwijl je in Tessenderlo alleen Vlaamse fans ontmoet. In Roosendaal kan je ook een tafeltje huren en er spullen die je dubbel hebt, ruilen of verkopen”.
Taptoe: En nu moet je met de nieuwe CD eigenlijk opnieuw beginnen?
Van Hecke: “Ik vermoed dat er inderdaad in de slipstream van de nieuwe muziek ook weer nieuwe merchandising zal volgen. Ik blijf stand-by.”
Taptoe: Wat vindt je zelf van de nieuwe nummers die ABBA uitgebracht heeft ?
Frank: “Ik vond ze goed, onmiskenbare ABBA-nummers. Ik heb de indruk dat ze gewoon hebben voortgedaan, waar ze bijna 40 jaar geleden zijn gestopt. Ze blijven hun ding doen. Wereldhits zullen het niet worden, maar ik denk dat ABBA-fans ze wel lusten. Dat ze met nieuwe muziek zouden komen werd al jaren aangekondigd, maar door corona werd het telkens weer uitgesteld. En eerst was er sprake van twee nummers, daarna vijf, maar zodra ik hoorde dat er tien nummers op de nieuwe CD zullen staan, was mijn reactie: “Waw, dat is prachtig, dat moet ik niet alleen horen, maar ook hébben !”

Piet
De Baets