• Eeklo

Een monument ging heen

Vorige week woensdag 19 december, een paar dagen voor Kerstmis, overleed Carlos Huysman (82) in AZ Alma. Met deze succesvolle zakenman, een der bekendste ondernemers in het Meetjesland, ging een waar icoon van ons heen.
Wij hebben Carlos goed gekend. Innemend, altijd goedlachs, die met de bouwfirma die zijn naam draagt, duizenden huizen heeft gebouwd, verspreid over Vlaanderen.
Altijd correct, nooit met iemand in dispuut, maar gedreven en met een gezonde kijk op ondernemerschap: de eerder pientere dan keiharde onderhandelaar.
Hij hield van reizen en golfen, van een matig Bourgondisch leven en onderhield een immens netwerk. Hij werd voor zijn indrukwekkende carrière een paar jaar geleden met de ‘lifetime achievement award’ door burgemeester Loete gehonoreerd.
Toen had hij al volop zijn opvolging voorbereid. Twee zonen en een neef (de zoon van zijn veel te vroeg overleden broer Luc), hadden de zaak overgenomen. Peter in het zakenkantoor, Dominique en Frans in de bouwgroep en de Ramaco ramen- en deurenfabriek. Dochter Kath-leen bouwde een eigen carrière uit. Lange tijd keek vader vanop afstand toe hoe zijn opvolgers het zakelijk aan boord legden. Regelmatig ging hij langs in het kantoor, rechtover het Krugercentrum, om de directievergadering van ‘de drie’ bij te wonen. Maar toen hij steeds meer zag dat het goed was, zei hij ons lachend: “hoe minder ik ga, hoe beter ze het doen.”
En hij was heimelijk fier op hen.
Maar wat we ons van Carlos nog lange jaren het meest zullen geheugen, is zijn unieke rol van pater familias, de familieman die voor zijn kinderen en kleinkinderen een hechte band van samenhorigheid creëerde. Het woord  ‘groepsgeest’ is de treffende weergave voor de manier waarop alle nakomelingen respectvol en familiaal met elkaar blijven omgaan. Zo wilde hij het, daar zag hij op toe. En dat is mede de verdienste van echtgenote Lieva De Zutter, die thuis mee zorgde voor het warme nest, de hartelijke sfeer, en die de steeds hulpvaardige moeder en perfecte gastvrouw voor bezoekers was. Een aanstekelijke en spreekwoordelijke manier van gastvrijheid waarop inmiddels de gehele familie Huysman een patent blijkt te hebben.
We zullen hem missen, deze warme lieve man.
Vélen. Nog lang.

Piet De Baets