André Vlaeminck uit de Hansbekestraat is flink op weg om een beroemdheid te worden. Met zijn ‘Madrivi’ verbaast de gepensioneerde chauffagist de medische wereld. “Mijn uitvinding is gewoon het Ei van Columbus”, vertelt de uitvinder. Nadat de Belgische tv-zenders de Merendreenaar al aan het woord lieten, komt André Vlaeminck nu woensdag ook op de Nederlandse tv in actie. Zijn plotse beroemdheid dankt André aan zijn uitvinding de ‘Madrivi’, een samenvoeging van delen uit  ‘massage’, ‘drive’ en ‘vibratie’.
“Eenvoudig gesteld is de Madrivi een uitwendige bloedvatenpomp die door trilbewegingen op zeer hoge snelheid voor een dubbele doorbloeding zorgt”, legt hij uit. Waarna we prompt een demonstratie ondergaan.
Onze ervaring na vijftien minuten met de voeten in beugels op een afgeschuinde witte etalen blok ?  De Madrivi is een massagetoestel, maar dan van het vernuftige type. Zodra je je voeten op het toestel plaatst begint het intens te trillen. Een kwartier later voel je je voeten als het ware herboren.
“Het is géén trilplaat”, benadrukt André. “De Madrivi maakt elliptische bewegingen en werkt parallel met het hart. Kijk, via onze voeding komen heel wat afvalstoffen in je bloed en die kunnen je aderen doen verstoppen. Door de doorbloeding te stimuleren zorgt de Madrivi ervoor dat al die rotzooi wordt afgevoerd. Wie de Madrivi driemaal per week gedurende een kwartier gebruikt, zal geen enkel probleem meer hebben met de doorbloeding van zijn aderen.  

“ Hoe ik op het idee kwam? Kijk, ik ben al jaren diabeet en op een bepaalde nacht werd ik gekweld door pijn in een teen, die werkelijk gloeide als een kolenvuur. Ik ben m’n teen beginnen masseren, en meteen verdween de pijn. Dat bracht me op een idee”.
 “Ik ga een toestel maken dat 200 keer sneller kan masseren dan mijn vingers’, bedacht ik meteen. En 8 dagen later was de Madrivi een feit. Mijn uitvinding is gewoon het ei van Columbus. Van zodra ik wist wat het toestel precies zou moeten doen was het ontwerp snel gemaakt. Het hielp natuurlijk dat ik een over een atelier beschik met allerlei overschotjes en prutsen uit mijn vroegere chauffagetijd. En ik ben ook handig. Techniek  en elektriciteit hebben voor mij geen geheimen.”

We zijn inmiddels 3 jaar later en toch is het toestel nu pas verkrijgbaar.
“Enkel professor Calders van de Universiteit Gent geloofde mij, de rest lachte me uit”, vertelt André die zelf geen seconde twijfelde aan zijn uitvinding. “Ik heb onmiddellijk  en eigenhandig mijn oude schuur afgebroken, 28.000 stenen! Ik wou klaar staan voor een nieuwe toekomst. Nu staat hier een atelier waar ik de Madrivi assembleer. Al een twintigtal ondertussen.”
André Vlaeminck is als uitvinder niet aan z’n proefstuk toe.
“Jaren geleden - ik werkte nog als chauffagist - vond ik al een ‘energieklep’ uit. Die liet, gemonteerd op de stookinstallatie,  het verbruik in  serres een groot stuk zuiniger worden. Wist je ook dat ik één van de eersten was met een hekken dat volautomatisch open en dicht gaat? 40 jaar geleden zag ik dat al in een Amerikaanse film. Voor mij was het de oplossing om mijn hond te beletten de gebuurvrouwtjes te bezoeken…Ik heb het uit mijn hoofd nagemaakt en het werkt nog steeds feilloos. Ja, het uitvinden zit mij in het bloed. Wist je dat ik als baby reeds het warm water uitvond ? Mijn moeder waste me in een zinken kuip en op een goede dag plaste ik in haar oog (lacht).”

Met zijn uitvinding verbaast André de medische wereld, en dat zonder enige medische scholing.
 “Logisch redeneren, da’s alles wat je moet doen. Je stelt een vraag en telkens je een antwoord krijgt stel je meteen een nieuwe vraag en zo blijf je maar doorgaan, tot je uiteindelijk dé oplossing hebt gevonden.”
Terug naar de Madrivi.
Het toestel kost 2.400 euro, maar kan ook gehuurd worden. “Je betaalt 1.000 € waarborg en 120 euro huur per maand. Beslis je na één maand het te kopen dan valt de eerste maand huur weg. Om uit de kosten te geraken moet ik er 300 verkopen. Ik heb al 60.000 euro in de Madrivi gepompt, vooral de wereldwijde patenten zijn peperduur. Maar het loopt, vandaag ben ik fulltime bezig met de Madrivi. Als die reporters mij ondertussen maar eens gerust konden laten…”
 Wie André Vlaeminck zijn toestel live wil zien demonstreren stemt woensdag om 20.20 u. af op ‘Langs De Leeuw’, uitgezonden op Nederland 1.
Of ga als voorsmaakje naar Youtube en tik in:  “manneke paul+uitvinder”
Meer info via: www.madrivi.com of bij André Vlaeminck, tel .0474/ 89 75 75
Piet De Baets