• Zomergem

Mike Yde (25) won een paar maanden geleden de verkiezing van “Mister Tattoo Belgium” en dat bracht toch een en ander teweeg in het leven van de slagerszoon uit de Dreef.

Mike heeft zeventien tatoeages, op armen, borst, benen, rug, buik, ribben, nek en de binnenkant van zijn lip. “En er gaan er zeker nog volgen”, verzekert Mike ons. Een waardige kandidaat voor de Mister Tattoo-verkiezing dus. De aanbiedingen en contracten binnen de tattoowereld lieten niet op zich wachten.

Reactie ouders verschillend.
Het hele tattooverhaal begon voor Mike een zevental jaar geleden. “Ik ging mee met een oudere vriend die een tattoo wou laten zetten en ook bij mij begon het te kriebelen. Mijn grootvader was pas gestorven en ik wilde ook zoiets, maar dan met een betekenis. Ik vind dat heel belangrijk, dat er achter elke tattoo een verhaal zit”, doet de man die de kost verdient bij Volvo Truck in Oostakker, zijn verhaal. “Toen ik thuis kwam met mijn tattoo, was mijn moeder op z’n zachtst gezegd niet enthousiast. “Moest dat nu? En wat gaan de mensen niet denken?” Mijn vader maakte er zoveel spel niet van. “Het is ùw lijf, ge doet ermee wat ge wilt’, was zijn reactie”

‘Geen krapuul’
Intussen zijn we zeven jaar en zestien bijkomende tattoos verder. Sinds zijn verkiezing liet Mike er nog een bijzetten: op zijn keel, vertrekkend vanuit zijn sleutelbeenderen. “Er is nog plaats op mijn linkerbeen, op de achterkant van mijn bovenbeen en mijn buik”, lacht hij. Maar echt ‘vol vol’ wil hij zich ook niet laten tatoeëren.
“Alleen in mijn gezicht wil ik er geen”, stipt de Zomergemnaar aan. “Ik vind dat het ook niet teveel moet afschrikken. Ik heb er wel al een staan op de zijkant van mijn hoofd, maar wanneer ik mijn haar wat laat groeien, zie je daar niks meer van”.
Mike heeft als onderdeel van zijn prijzenpakket ook nog een gratis tattoo tegoed: zijn achttiende wordt dat. “Ik ga voor een ram, dat is mijn sterrenbeeld”, verraadt hij al.
Wij: Met tattoo’s wordt je door sommigen toch nog snel scheef bekeken?
Mike: “Alsof mensen met tattoos krapuul zouden zijn? Ach, ze zullen altijd wel iets denken. Dat heb ik ook tegen mijn moeder gezegd. Ze zouden beter de moeite doen om door die tattoos heen te kijken, naar de man of vrouw erachter !”

Droom
Sinds zijn overwinning stromen de aanbiedingen toe. “Zo heb ik onderhandeld om een contract te tekenen bij Balmtattoo, een bedrijf dat gespecialiseerde verzorgingsproducten voor tattoos op de markt brengt. Ik ben ook al geboekt voor verschillende ‘acts de présence’ door voetbalclubs en discotheken of voor fotoshoots.”
Maar hij heeft ook plannen op langere termijn.
“Ja, ik droom ervan om over een tweetal jaar een eigen tattooshop te openen en daar te werken met internationale artiesten. Liefst in mijn eigen Zomergem, want nu moeten mensen uit het Meetjesland naar Gent of Eeklo. Ik zou graag leren piercen en eventueel samenwerken met een tattooartiest.”

Piet De Baets