De moeder van Francesca Vanthielen noemt Lieve Matthys, is in Maldegem geboren maar heeft jarenlang in Eeklo deel uitgemaakt van de familie die hier beter bekend was als uitbaters van ‘Fonoplatenhuis Matthys’. Eerst gevestigd aan het einde van de Koning Albertstraat, later (tot 2002) op de Markt, een paar huizen van Blokker.

We hebben Lieve Matthys een bezoek gebracht om in het kader van Moederdag een en ander over haar bekende dochter te vernemen. Samen met echtgenoot Walter woont het gezin al jaren in Zonhoven in een prachtige villa aan de rand van een bos.
Lieve Matthys: ”Onze twee dochters, Barbara en Francesca, hebben allebei goed gestudeerd. Barbara (48) voor vertaler tolk en Francesca (46) in Leuven Toegepaste Economische Wetenschappen. Nadien volgde ze nog een licentie in internationale politiek. Waarschijnlijk heeft haar vader haar hiervoor wel geïnspireerd. Walter was professor Economie aan de Hasseltse Universiteit. Ikzelf studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen in Leuven. In ’63 heb ik Walter leren kennen en in ’67 zijn we getrouwd. Wegens de job van Walter zijn we in de Kempen gaan wonen.
Taptoe: Hoe kan je Francesca het best typeren?
Lieve Matthys: “Francesca was steeds ongelooflijk ambitieus en leergierig. Na haar studies in 1998 volgde ze een jaar toneelschool in Londen en kort nadien mocht ze de Super 50 presenteren op VTM met Koen Wauters. Zo is het dan verder gelopen in de media. De combinatie van haar studies en televisie-ervaring gaven haar wellicht voldoende bagage voor de tijdelijke job die ze nu op de economisch gerichte tv-zender “Kanaal Z” kreeg in vervanging van Lynn Wesenbeek, die haar deelname aan de Europese verkiezingen voorbereid. ”
Taptoe: Had ze gesolliciteerd bij de televisie?
Lieve Matthys: ”Helemaal niet. Ze was amper 13 jaar oud toen ze meedeed aan een talentenjacht bij de VRT. Ze had al dictielessen gevolgd en ze kon bij de televisie als ze nog maar 16 jaar was. Toen maakten we met haar een afspraak: eerst uw studies, dan de hobby’s. Maar ze studeerde voortreffelijk, ging nauwelijks uit en heeft nooit naast haar schoenen gelopen. Daar hebben we wel nauwgezet op gelet. Later heeft ze ook nog in het theater geacteerd. Een echte duivel-doet-al met overschot aan talent.”
Taptoe: Ze is destijds in Eeklo geboren?
Lieve Matthys: ”Ik ben in Eeklo bevallen ja. In december, één dag voor Kerstmis in 1972. Maar in januari zat ik al terug thuis in Limburg (lacht).”
Taptoe: Spreekt of kent ze nog Eekloos dialect?
Lieve Matthys: ”Ze heeft als kind nauwelijks Eekloos gehoord, tenzij toevallig op familiebijeenkomsten. Maar ze kent of spreekt ook geen Limburgs. Haar taal, mede dank zij haar vroege dictielessen, was altijd keurig correct. Dat heeft haar later veel geholpen toen ze programma’s presenteerde, ook voor de radio en nu nog als ze gevraagd wordt voor presentaties.”
Taptoe: Hoe is jullie relatie moeder-dochter ?
Lieve Matthys: ”Perfect ! Ook met haar vader trouwens (lacht). Ze woont nu in Antwerpen en komt zo om de 14 dagen naar huis. Dan babbelen we veel, of we kaarten eens. Als ze gaat joggen, hier in het bos, dan begeleid ik haar met de fiets, want anders kan ik haar niet bijhouden. Of vader en ik gaan naar Antwerpen om samen met haar een restaurantje te doen.
Taptoe: Komt ze soms nog eens in Eeklo ?
Lieve Matthys: ”Dat gebeurt regelmatig. Ze spreekt daar dan af met haar tantes en nichtjes. De familie heeft altijd een hechte band gehad. We waren thuis met 7 meisjes en 2 broers. Maria en Magda waren de bekendsten, zij baatten samen de platenwinkel meer dan 50 jaar uit.”

Piet De Baets