Sinds kort heeft Eeklo er nog een museum bij. Jan De Boever van N9 verzamelt al dertig jaar lang alles wat met muziek te maken heeft.Hij besloot zijn enorme collectie onder te brengen in de N9-fabriek in de Molenstraat, rechtover de bibliotheek. Museum of Pop is de naam.

‘De naam van het museum geeft aan dat het niet enkel om muziek gaat maar ook om popular arts, kunst die tegen het elitaire ingaat’, legt Jan De Boever de naam van zijn museum uit. ‘In de loop van die dertig jaar heb ik zowat alles wat je maar in verband met muziek kunt brengen verzameld. Ik schuimde bijvoorbeeld zeer veel rommelmarkten af. Maar uiteraard heb ik ook zeer veel zaken verkregen naar aanleiding van optredens hier in Eeklo. Ik heb het museum per thema ingedeeld. Elke kast die hier staat, groepeert een eigen muziekstijl: reggae, salsa, jazz, wereldmuziek, The Beatles, blues enzovoort.’

PRONKKAST
Op het einde van de zaal bevindt zich de zogenaamde ‘pronkkast’ van het museum. ‘ Hierin bevinden zich de zaken die mij het meest dierbaar zijn’, zegt Jan De Boever. ‘Bijvoorbeeld 'Life in Hell', het boek van Matt Groening, bekend van The Simpsons. Dat boek verscheen slechts in vijfentwintig exemplaren. Ik heb verder in die kast de gastenboeken van de N9 liggen en een tekening van Wim Opbrouck die hij op papier maakte toen hij hier in Eeklo optrad. Ook de kast met Beatles-materiaal is uniek. Bezoeken aan het Museum of Pop moeten op voorhand aangevraagd worden. Met een minimum van acht en een maximum van tien per groep. Ik geef dan persoonlijk een grondige rondleiding met uitleg over het tentoongestelde materiaal. Er is ook mogelijkheid om een bezoek aan het museum te combineren met een optreden in de N9, uiteraard ook op aanvraag’, aldus nog Jan De Boever.