Afgelopen zaterdag, dag op dag exact 75 jaar geleden, verongelukte Camille de Saint Aubin in 1944 met zijn vliegtuig in de Zandstraat in Waterland-Oudeman. Een gebeurtenis die met een gedenkteken en in aanwezigheid van tal van familieleden van de piloot, toeschouwers en heel wat NSB-mensen in Waterland-Oudeman werd herdacht.

“Vroeg in de ochtend van de 19de oktober 1944 steeg luitenantpiloot de Saint Aubin, afkomstig uit Deinze, op met zijn Spitfire vanuit de vliegtuigbasis van het 349ste squadron in Groot-Brittannië” blikte schepen Hugo Coene, ooit zelf luitenant-generaal in het Belgisch leger, terug op de feiten. “Het zou zijn laatste vlucht worden. De piloot nam deel aan de operatie Switch Back waarbij de geallieerden de bevrijding van Walcheren, Zeeland en de monding van de Schelde mee ondersteunden. Ter hoogte van het Retranchement werd de Saint Aubin geraakt door Duits luchtafweergeschut. In een laatste poging een noodlanding te maken in geallieerd gebied liep het fout. Hij stort neer in de Zandstraat in Waterland-Oudeman en is op slag dood.  Deze gedenkplaat is in de eerste plaats een teken van onze oprechte dank aan Camille de Saint Aubin voor zijn inzet voor onze gemeente en onze toekomst. Met deze plechtigheid willen we een boodschap van respect doorgeven aan onze kleinzonen en –dochters voor wat er zich 75 jaar geleden afspeelde. We willen hen bewust maken dat de waarden vrede, vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn.”
 De plechtigheid in de Zandstraat was de eerste van drie waarin de gemeente Sint-Laureins de oorlogsslachtoffers van WOI en WOII wil herdenken. Tot vorig jaar werden herdenkingen gehouden in elke Sentse deelgemeente.  Deze traditie kent nu echter een einde doordat het huidige gemeentebestuur voortaan slechts jaarlijks in één deelgemeente een plechtigheid zal organiseren. Dit jaar vindt deze plaats op maandag 11 november om 10 uur in Sint-Margriete. In de komende jaren wordt telkens een andere deelgemeente aangedaan.

(LK)