De bewoners van het woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius zijn opgetogen en kijken vol spanning uit naar de verhuis naar hun nieuwe onderkomen. Tijdens een uitbundig tuinfeest werd een peperkoeken schaalmodel aan de bewoners voorgesteld.
'Dit feestelijk gebeuren kadert in een wedstrijd van Lotus Bakeries uit Lembeke' vertellen hoofdverpleegkundige Carine Van Acker en administratief directeur Guido Van Deynse.

'De speculoosmagnaat schreef onlangs een nationale wedstrijd uit. Opdracht was een origineel concept in te dienen met producten van Lotus. Enig denkwerk mondde uit in een, zo blijkt achteraf, wel erg origineel idee. We stelden voor om zowel ons oud als ons nieuw te bouwen rusthuis in maquettevorm voor te stellen.
De stenen zouden dan vervangen worden uit peperkoek. Het idee sloeg aan en ons woon- en zorgcentrum viel in de prijzen. Lotus Bakeries gaf ons een tuinfeest en voldoende lekkers in ruil om beide bouwwerken te realiseren.' De bewoners van het WZC lieten het zich smaken. Ondertussen, op enkele meters van de feestvierders, krommen werklieden de rug om de 6.000 vierkante meter grootte nieuwbouw klaar te krijgen. 'Als alles een beetje meezit kunnen we nog dit jaar verhuizen' gaat het duo verder. 'Al denken we eerder dat we pas volgend jaar de overstap zullen maken. In het nieuwe gebouw hebben we, net als in het oude, plaats voor 68 bewoners. Nieuw zijn de tien plaatsen voor kortverblijf. Mensen die maximaal zestig dagen in Sint-Vincentius verblijven. We hebben in ons nieuw concept twee zaken centraal staan. Ruimte en kleur worden de codewoorden. Op het gelijkvloers worden de dementerende bewoners ondergebracht. Op de eerste verdieping is er plaats voor de somatische patiënten en de mensen die in kortverblijf bij ons gehuisvest worden. Er is eveneens plaats voor 4 parenkamers.'

TOEKOMST
De kamers in het nieuwe WZC Sint-Vincentius hebben heel wat comfort. 'We vinden het erg belangrijk dat iedereen de nodige privacy heeft' zegt directrice Sofie Corne.
'Wie in een kamer zal binnenkomen wordt niet langer geconfronteerd met het bed. In elke kamer hebben we een keukentje, een woongelegenheid, een slaapvertrek en sanitaire mogelijkheden. Elke kamer krijgt zelfs een douche en heeft internetaansluiting. Hiermee denken we reeds een heel stuk in de toekomst. Ook de zorgregistratie gebeurt vanuit een module in de kamer. Zo kan de verpleging veel sneller ingrijpen in geval van nood. Nu worden de gegevens van de bewoners pas genoteerd nadat de verpleegkundige zijn ronde helemaal heeft afgewerkt. We kiezen bij de nieuwbouw bewust voor heel veel kleur. Zo komen in de binnentuin planten die afwisselend een heel jaar in bloei staan.
'Onze kiné heeft zelfs een bankenplan ontworpen. Hierdoor komen de zitbanken op een zodanige afstand te staan dat die verantwoord is voor de bewoners om de afstand ertussen comfortabel af te leggen.'
De Kaprijkse directie is terecht trots op het nieuwe gebouw. 'We hebben zestien jaar over de plannen gewerkt' besluit het duo. 'We zijn binnen de congregatie van de Kindsheid Jesu de kleine vestiging. Daarom doet het ons bijzonder deugd dat we aan een dergelijk project kunnen werken.' Het nieuwe WZC zal zowat 10 miljoen euro gaan kosten. Het bestaande complex zal grotendeels afgebroken worden. Enkel het oude gedeelte aan de Vrouwstraat blijft in tact. Het behoort immers tot het geklasseerde dorpszicht van Kaprijke. (LK)