Waarschoot/Eeklo - De Nationale Oud-Strijdersbonden (NSB) van Eeklo en Waarschoot herdenken op 21 juni de ontploffing aan het munitiedepot in Het Leen. Daarbij kwamen op 23 juni 1945 elf mensen om het leven: acht uit Eeklo, twee uit Waarschoot en een uit Komen.

De feiten die zich 70 jaar geleden afspeelden waren intussen al met het stof van de geschiedenis bedekt. Jan De Wilde en Kurt De Sutter van NSB Waarschoot moesten diep graven in de archieven. ‘We wisten niet wat er was gebeurd.’ Na enig zoekwerk werd duidelijk wat er zich 70 jaar geleden had afgespeeld. ‘Tien vrijwilligers ruimden Duitse munitie op en laadden die in een vrachtwagen. Toen de vrachtwagen amper tien meter verder was gereden, ontplotte hij. Wat er precies is gebeurd, weet niemand. Maar wellicht was de munitie onstabiel en is ze door een schok, ontploft. Veel van de slachtoffers is niet teruggevonden. Hun lichaamsdelen lagen overal verspreid, tot in de bomen. Zelfs de betonbaan was gebarsten van de explosie.’ In totaal vielen elf doden. De chauffeur was de enige militair: Cyrille Bocquez afkomstig uit Komen. Daarnaast vielen er ook tien burgerslachtoffers: twee uit Waarschoot, acht uit Eeklo.
‘Nadien werd een monument opgericht voor de slachtoffers, maar dat is inmiddels verdwenen. Nu nam NSB Waarschoot het initiatief een nieuw monument te plaatsen dat op 21 juni wordt onthuld. ‘Het wordt een L-vormig stuk beton met daarop een marmeren steen waarin de namen van de slachtoffers gegraveerd zijn en de datum waarop de explosie plaats vond.’ Alle nabestaanden zijn ook uitgenodigd. ‘Enkel van Camiel Pieters en Edmond Van Deputte hebben we geen nabestaanden gevonden, maar zij zijn uiteraard ook welkom’, zegt Jan De Wilde. Het nieuwe monument wordt onthuld om 14uur aan de hoofdingang nabij het informatiecentrum. (OW)