• Meetjesland

Een mens zou er waarlijk jonger van worden. Zoveel reacties van lieve lezers en lezeressen gekregen omdat mijn rubriekje terug boven water kwam. Waartussen veel verse roddeltjes. Hier gaan we.

•  Binnenkort verhuist warenhuis Lidl op het Eeklose Krugerpark naar de overkant waar kort geleden nog Brico en Vögele zaten. Twee panden ineens. En dus dubbel zo groot.

•  Radio Club FM fusioneerde met radio Max in Aalter om samen het gebrek aan een tweede zendvergunning op te vangen. Met Familie Radio is het op dat vlak slechter gesteld. Zij verdwijnen vanaf 31/12 van de FM golflengte, maar zijn verder nog uitsluitend digitaal te ontvangen via DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Daarvoor moet men dan wel beschikken over een radio die deze toekomstopvolger van FM  al kan ontvangen.

•  In Maldegem kreeg lagere school De Ark (Markt) op maandag 11 december de melding dat wegens de overvloedige sneeuw hun maaltijdenleverancier niet tijdig kon leveren. Meer dan 85 kleuters dreigden zonder middageten te vallen. Het ‘kip-aan-’t spit-kraam op de wekelijkse marktdag sprong bij en zette zijn totale voorraad in de school af (met frietjes en   appelmoes). Ook plaatselijke bakkerij Chris sprong bij met boterhammen en choco. Reactie van de kleuters: het mag elke dag hard sneeuwen…

•  Op de hoek van de Paterstraat met Stationsstraat in Eeklo (voorheen Soup&Me) komt binnenkort een nieuw interimkantoor.

•  In de Noordstraat in Maldegem werd de bekende eigendom van de vroegere juwelenhandel Lut De Lille afgebroken. Alleen de (beschermde) gevel staat nog recht. Eerlang komt daar een restaurant met Franse keuken.

•  Het bekende Immokantoor van Yves De Leyn, nu nog op de hoek vooraan in de Eeklose Koning Albertstraat en met ook een vestiging in de Stationsstraat in Waarschoot (en vroegere uitbater van hotel Shamon), verhuist binnenkort naar een grotere en meer centrale ligging op de hoek van de Raamstraat/Stationsstraat in Eeklo. Nu is daar nog D&W Immo gevestigd.

•  Uitbaatster Sabine van Lingerie Morfuis in de Eeklose Boelare heeft noodgedwongen een weekje Kerstverlof ingepland om te bekomen van de storm bij haar uitverkoop. Op anderhalve maand was ze door 75 % van haar voorraad heen. Straks gaat de rest buiten aan weggeefprijzen (volg de aankondiging in Taptoe van 10 januari).

•  De pas geopende Daskalides-winkel in de Eeklose Stationsstraat maakte misschien nog een grotere overrompeling mee. Met een bonnetje in Taptoe voor 2 pralines bij consumptie in de koffiebar moesten dagelijks tientallen bezoekers ontgoocheld worden wegens overvol. Maar (potje) troost: de bonnetjes blijven geldig tot 31/12.

•  De firma Roxell in Maldegem, fabrikant van stalinstallaties voor pluimvee en varkens, schonk als Kerstcadeau 50 computers aan de leerlingen van Zusters Maricolen. Een pak medewerkers van deze firma zaten zelf nog op de banken van deze school.

•  Taptoe kreeg een bedankje van de plaatselijke Kerkuilwerkgroep voor het artikel over deze mooie witte vogel die aan een comeback toe is. Zij melden ons enthousiast dat de broedresultaten voor Maldegem wellicht aan hun plafond zitten, maar er in de meeste andere Meetjeslandse gemeenten nog beschermingsmogelijkheden zijn. Negentig procent van de kerkuilen verkiezen te broeden in broedkasten die deze ijverige werkgroep overal plaatst. 

•  Schilderszaak De Buysere rechtover feestzaal Mimosa in Eeklo, bestaat volgend jaar 100 jaar. Wat velen niet weten is dat deze zaak vooral succesvol blijft omwille van hun ‘uitvinding’ om ‘naadloos’ te behangen. Tussen de ‘banden’ is er inderdaad geen naad zichtbaar. Van heinde en verre komen niet alleen particulieren, maar ook veel vakmannen en schilders daar hun rollen behang met aangepaste lijm halen om hun werk ‘naadloos’ te kunnen uitvoeren. In  hun winkel zijn op de muur diverse voorbeelden te zien om ongelovige Thomassen te overtuigen.

•  Bij Taptoe deed dochter Emily (26) van uitgever Piet De Baets haar intrede. Voorlopig nog als publiciteitsverkoper op de baan bij klanten. Zij deelt het verspreidingsgebied met haar collega Kathleen Bourgonjon en neemt vooral de as Eeklo-Waarschoot-Zomergem-Evergem voor haar rekening. Drie jaar lang behartigt ze intussen na haar Economie-studies aan UGent haar firmaatje gespecialiseerd in ‘bewegwijzering van industrieparken’ met een eigen gepatenteerd model in een niche markt. Zij zorgde daar voor opvolging en leidt deze zaak nu verder vanuit de Taptoe burelen.