• Eeklo
07/01/2013

De voorbije week woedde de discussie over het cordon sanitaire in alle media. Dit cordon is een afspraak tussen de verschillende politieke partijen om geen samenwerkingsverbanden met Vlaams Belang aan te gaan. Deze afspraak staat na de gemeenteraadsverkiezingen duidelijk op de helling in verschillende Vlaamse gemeenten. Alvast in Eeklo is Filip Lecompte van Vlaams Belang erin geslaagd een zitje te veroveren in de politieraad met de hulp van andere partijen. 

 

De installatievergadering van de nieuwe Eeklose gemeenteraad vorige week woensdag deed dus heel wat politiek stof opwaaien. Eeklo is dan ook de eerste gemeente in het Meetjesland waar het beruchte cordon sanitaire effectief sneuvelt. Hoe zit de vork precies in de steel? Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zakte het Vlaams Belang van drie zetels naar een zetel. Enkel Filip Lecompte slaagde er nog in om een zitje in de gemeenteraad te behalen. Die leden van de gemeenteraad dienen bij hun installatie in een geheime stemming ook de leden van de politieraad en de OCMW-raad aan te duiden. Elk gemeenteraadslid beschikt daarvoor over zes stemmen. Bij die verkiezing voor de politieraad moet een verkozen raadslid minstens vijftien stemmen halen. In principe dus een onmogelijke taak voor Lecompte aangezien hij alleen zetelt en dus slechts zes stemmen kon uitbrengen op zijn eigen kandidatuur. Filip Lecompte werd echter wel verkozen en kreeg dus zeker de steun van minstens twee raadsleden van de andere oppositiepartijen SMS en/of N-VA (?) Meerdere raadsleden hebben zich dus anoniem achter de verkozene van het Vlaams Belang geschaard om hem te laten zetelen in de politieraad. Einde van het Eeklose cordon sanitaire dus.

 

AFSPRAKEN

Filip Lecompte is zeer voorzichtig als we hem vragen of er vooraf een akkoord bestond tussen hem en SMS of N-VA. Hij bevestigt wel de steun van andere partijen maar zegt niet uit welke hoek hij die hulp kreeg. ‘ Kijk, er wordt altijd wel gepraat tussen de verschillende partijen. Maar er was zeker geen sprake van een voorafgaande afspraak. Het is wel zo dat wij niet geïnteresseerd waren in een zitje voor de OCMW –raad en daarom heb ik dus mijn stemmen voor die raad aan andere partijen gegeven. Waarschijnlijk hebben die andere partijen mij dan als tegenprestatie gesteund bij mijn kandidatuur voor de politieraad. Ik ben uiteraard blij dat in Eeklo het cordon sanitaire doorbroken is. Dit cordon had enkel tot doel om links Eeklo en de CD&V garanties te geven om eeuwig te blijven besturen in deze stad. Wij kijken dan ook al reikhalzend naar de toekomst en bereiden een efficiënte oppositiestrategie voor tegen dit nu al wankelende stadsbestuur van Eeklo’, aldus een tevreden Lecompte.

 

MAAGDELIJKHEID

Burgemeester Koen Loete (CD&V) beseft dat in zijn gemeente een taboe gesneuveld is. Zelf blijft hij onverminderd staan achter het cordon en sluit hij een samenwerking met Vlaams Belang resoluut uit. Hij is dan ook niet mals voor de oppositiepartijen SMS en N-VA. ‘Samenwerking met Vlaams Belang is totaal uitgesloten want het: is een antidemocratische en racistische partij’, meent Loete. ‘Onze meerderheidsploeg kan en zal vanuit ethisch standpunt niet samenwerken met deze partij. Het feit dat N-VA en SMS dit wel deden, zegt heel veel en zodoende zijn beide partijen al na amper een uur politiek in de gemeenteraad hun politieke maagdelijkheid al kwijt.’ Ondertussen doen zowel SMS en NVA alsof hun neus bloedt. Dat zij mee het cordon hebben helpen doorbreken logenstraffen ze. Nochthans geeft het nodige rekenwerk aan de meerderheidspartijen de matematische zekerheid dat de nodige steunstemmen uit de oppositie- partijen moeten komen.

 

Reactie van Peter Pauwels, voorzitter Vlaams Belang Eeklo: 

“Het Cordon is onze creatie niet en is derhalve ons probleem niet. Wij spreken met iedereen, ook met centrumrechtse raadsleden uit de meerderheid die zich belazerd voelen door de gemaakte groenlinkse coalitie. Maar wat de laatste gemeenteraad vooral duidelijk maakt, is dat het Vlaams Belang blijft wegen op de Eeklose politieke agenda. Wij zijn de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok.”

 

(Ives Boone)