Koken zit in de lift. Daarom bundelden vormgever Tom Boute, rockfotograaf Koen Bauters en journalist Sven De Potter de krachten en brachten Cook ‘N’Roll uit. Het kook- en fotoboek toont dertig Belgische muzikanten die hun instrument even laten voor wat het is en met veel branie met kookpotten in de weer gaan.

Sven De Potter, Koen Bauters en Tom Boute gingen langs bij bands en artiesten als Das Pop, Stijn, An Pierlé, Koen Buyse, Absynthe Minded, A Brand, Luc De Vos, Arid, Regi, The Van Jets, School is Cool, Lize Accoe, Dez Mona, Fixkes en Alex Callier. Het boek bevat gerechten die qua gevoel en smaak aanleunen bij de muziek die de artiest of band maakt. Iedere artiest wordt thuis gefotografeerd terwijl hij of zij het gerecht bereidt. Dit levert telkens een unieke foto van de artiest/kok op met een ingrediënt, een kleine fotoreeks tijdens het bereiden en een foto van het klaargemaakt recept. Het uiteindelijke resultaat is een origineel recepten- en kookboek van het kruim van de Belgische muzikanten. Eén van de drijvende krachten achter dit opmerkelijk boek is Tom Boute. Tijd dus voor een babbel met deze Gentenaar met roots in Waarschoot.

Tom, hoe groeide het idee voor een kookboek met muzikanten?
‘Sven De Potter had vijf jaar geleden – in een moment tussen slapen en waken – plots het idee om koken en muziek aan elkaar te linken. Hij speelt zelf al jaren muziek en hoorde vrienden en muzikanten vaak vertellen dat ze om den brode in een restaurant werkten, of bij een cateraar, of gewoon zelf graag achter het fornuis stonden. Begrijpelijk ergens, want een recept laat zich lezen als een song, waarbij verschillende ingrediënten gearrangeerd worden tot een lekker in het gehoor liggende compositie. Voor de foto’s zou fotograaf Koen Bauters zorgen. Koen en Sven werken al jaren samen voor Poppunt Magazine. En aangezien Koen stijl met passie combineert en hij een creatief ei kwijt kon, ging de bal dus aan het rollen. Ikzelf ben professioneel vormgever en sinds jaren grafisch en conceptueel huisleverancier van Absynthe Minded, Sioen, The Van Jets. Ik stapte dan ook meteen mee in het verhaal.’

Hoe gingen jullie dan praktisch te werk?
‘De vraag was natuurlijk: wie willen we er allemaal in? Iedereen natuurlijk! Of tenminste, muzikanten met een zekere staat van dienst. En ze moesten kunnen koken. Of toch een beetje. Het maken van het kookboek was een ‘work in progress’, met een rock ‘n’ roll- inslag. Het basisidee lag vast, maar de accenten mochten verschuiven. Er was plek voor improvisatie, net zoals bij muziek. Het uitgangspunt was: maak iets dat je zelf graag eet. Het maakt niet meteen uit wat het is. Een eenvoudige croque is net zo goed als een driesterrengerecht.’

Vonden jullie gemakkelijk een uitgeverij?
‘Het bleek niet moeilijk om een aantal uitgeverijen warm te maken voor het idee. We wisten wel dat we iets in handen hadden dat nog niemand gemaakt had, maar aangezien er elke dag wel een kookboek verschijnt, leek de kans op toehappen niet erg groot. En toch antwoordden vier uitgeverijen quasi meteen toen we hen van ons idee op de hoogte brachten. Uiteindelijk bleek uitgeverij Lannoo het meest enthousiast. Tussen het idee en het boek liggen vijf jaar. Lang, ja. Maar we zijn pas echt in gang geschoten in mei 2010, toen Lannoo ons groen licht gaf. Hun ‘go’ werkte als een rode lap op een stier. Een bijkomende reden waarom het zo lang geduurd heeft: het is in België niet altijd even makkelijk om muzikanten te strikken. De meesten beleven drukke tijden: platen maken, optredens, touren..’

En dan de titel?
‘Die spreekt voor zich, eigenlijk. Cook ‘n’ Roll, naar analogie van rock ‘n’ roll, met daarin een zweem van ‘het mag botsen’. We maken een rock ‘n’ roll-kookboek, waarbij we niet meteen regels volgen. We gebruiken de recepten van de muzikant-kok zelf en gaan niet checken in een kookboek of alle bereidingen de strikte regels van de kunst volgen. We hebben uiteraard wel alles geproefd. En alle gerechten waren lekker tot erg lekker. Zelfs de meest eenvoudige happen bleken een schot in de roos.’