• Merendree

Merendree heeft een ‘band’ (orkestje) :

De passie van prof. Willy Baeyens 

Hij is professor emeritus aan de Gentse universiteit en ereburger van Nevele, maar vandaag vooral nog steeds een gepassioneerd muzikant. Willy Baeyens (67) en zijn 6-koppige band ‘Doppler’ spelen covers van The Beatles over K3 tot Metallica.

Zoals de golven van het befaamde Dopplereffect uitdijen, zo zoekt ook de muziek van de jongste band van Willy Baeyens vanuit Merendree haar weg naar de grote wereld. ‘Doppler’ is het jongste muzikaal project van de professor-op-rust, die zich omringd weet door jong muzikaal geweld in de persoon van Tineke Van Hooland (zang),  Maarten Tierens (toetsen), Yves Matthys (gitaar, riffs), Dave Robichez (drum) en Arne Vlaeminck (bas). 

Mannen op zolder

“De gemiddelde leeftijd van de band is 38 jaar. Dat maakt mij natuurlijk stokoud”, vertelt de rockveteraan die zijn muzikale exploten startte aan de universiteit. 

“Eind de jaren tachtig begonnen we een band in de kelders van de faculteit Farmacie. De ‘Farmaband’ bestond uit collega’s, secretaressen en laboranten. Tijdens onze lunchbreak sleurde ik met instrumenten om dan om half één alles terug in de auto te laden… Ik zie het mijzelf nu niet meer doen. Nadien stichtte ik ‘ScreamDream’ en repeteerden we op zolder, toen nog bij mij thuis in Hansbekedorp. We hadden een superzangeres, maar haar man vond het repeteren ‘met al die mannen daar op die zolder’ maar niks en na enkele jaren hebben we de band moeten vernieuwen.” Na een volgende band, ‘Rock@tic’, kwam ‘Doppler’, de band waar Baeyens vandaag nog mee optreedt. 

Willy Baeyens: “Er zijn ondertussen bij ons al meer goede zangeressen de revue gepasseerd. In muziekbands is het geregeld zoeken en switchen, ook omdat de heel erg goede muzikanten een band zoeken van hoger niveau. Onze vorige bassist doctoreerde in mijn faculteit, en onze zangeres Tineke is een oud-studente van mij.” 

De link met zijn job als professor is lang gebleven, ook nu hij met pensioen is en zijn nieuwe woonst in Merendree de thuisbasis van de band is. In een speciaal gebouwde, perfect geïsoleerde geluidskamer worden de repetities gehouden.

Muziekleek

Willy Baeyens: “Rockmuziek is mijn eeuwige liefde. Dit is ondertussen al de vierde band waar ik aanvoerder van ben. Mijn muzikale opleiding? Ik ben een selfmade man: ik ken geen noot muziek maar schrijf wel al onze partituren uit. De correcte lyrics, de gitaarakkoorden, baslijnen… Alle nummers die ik uitschreef zijn er teveel om op te noemen (de lijst die hij ons bezorgt telt maar liefst 418 songs, nvdr). Op mijn Youtube-kanaal staan een vijftigtal opnames van de laatste tien jaar. Zelf speel ik zowel akoestische als elektrische gitaar, maar ook percussie als drum, cajon, bongo en djembe. Basgitaar speel ik ook geregeld, en daar beleef ik veel plezier aan. Als bassist sta je nooit in de spotlights, maar je hebt samen met de drummer wel degelijk de hele melodie onder controle.”

“Aan de universiteit was ‘drug analysis’ mijn wetenschappelijke specialiteit. Stalen van geneesmiddelen, biologische vochten en drugresidu’s scheiden in hun diverse componenten om ze dan te kunnen meten. En zoals het (Engelse) spreekwoord zegt: ‘analysis separates, music unites people…’ Muziek brengt mensen écht samen.” 

“Waar me met Doppler op mikken? Muziek is in de eerste plaats een aangenaam tijdverdrijf. Af en toe kunnen optreden maakt het nog leuker. Die optredens maken het spannend en zorgen ervoor dat je harder gaat repeteren. Vergelijk het met een examen, maar dan aangenamer (lacht). En als het goed is en je krijgt feedback, dan gaat iedereen nog beter spelen. Ons laatste optreden was tijdens de kermis in Hansbeke en wellicht zullen we deze zomer hier in Merendree spelen tijdens de kermis.”

Wie niet kan wachten om ‘Doppler’ met Willy Baeyens aan het werk te zien kan surfen naar het YouTube kanaal: https://www.youtube.com/user/WillyBaeyens

Piet De Baets