• Kaprijke
11/03/2019

Pastoor Rik Merens (Antwerpen 1948) is eind vorige week, in de nacht van vrijdag op zaterdag, plots thuis overleden. De man trachtte nog zelf hulp te zoeken, maar de toegesnelde hulpdiensten konden geen soelaas meer bieden. De pastoor overleed in zijn appartement in Kaprijke.
Rik Merens stond bekend als een zeer integer en luisterbereid man. “Het was een ingoede, rustige priester die zijn werk zonder veel lawaai deed” zegt deken Wilfried Van Wilder. “Ik heb bijzonder veel respect voor hem. Een tiental jaar geleden werd hij priester gewijd nadat hij een stageperiode van drie jaar in Eeklo had afgewerkt. Rik was ervoor monnik in Westmalle maar gaf daar te kennen dat hij graag in de parochiale werking zou staan.”
Hij was achtereenvolgens onderpastoor in Eeklo, (augustus 2008), pastoor van Kaprijke, Sint-Laureins, Watervliet, Sint-Margriete, Sint-Jan in Eremo en Waterland-Oudeman sinds maart 2010.
Het nieuws van het overlijden van de priester sloeg binnen de parochie in als een bom. Zeker in zijn thuishaven Kaprijke waar de man een appartement in de Voorstraat bewoonde. “De pastoor was vrijdagavond nog voorganger tijdens een vastenviering in Sint-Margriete” zegt Fredy Wauters, penningmeester van de Kaprijkse kerkfabriek. “Na de viering was er een sobere maaltijd. Een gebruik dat heel de vastenperiode plaats vindt. Ik ben er helemaal het hart van in.” Pastoor Rik Merens wordt aanstaande vrijdag, 15 maart om 11 uur ten grave gedragen in de parochiekerk van Kaprijke.

(LK)