• Eeklo

Wanneer je Eeklo langs de Oostveldstraat binnenrijdt, springt het statige en prachtig gerenoveerde pand van Patisserie Nicolas meteen in het oog. Bakker Nico en zijn vrouw Sylvie gingen tijdens de renovatie van hun Eeklose bakkerij dan ook tot het uiterste om er iets speciaals van te maken. Iets waar ze met verve in slaagden, maar wat wel bloed, zweet en tranen kostte. “Om tijdens de werken onze zaak verder te kunnen uitbaten, plaatsten we dit voorjaar een container op de parking aan het begin van de Oostveldstraat”, vertelt Nico Boelens. “Wat we niet wisten, was dat de warmste zomer ooit voor de deur stond.

Op een bepaald moment zagen we door de hitte voor onze ogen tal van producten smelten”, zegt Nico. “Het was inderdaad niet evident om vier maanden lang een winkel uit te baten in een container”, vult zijn vrouw Sylvie aan. “Door de hitte van de afgelopen zomer, hebben we zelfs een paar keer moeten sluiten omdat het in onze container veel te warm werd. Daarbovenop hadden we ook nog eens last van een wespennest. We hebben veel afgezien in onze container, maar door er samen voor te gaan, zijn we als team wel naar elkaar toegegroeid. Zo volgden ook onze medewerkers de evolutie van de werken op de voet.”

New York
Voor het ontwerp van hun renovatie deden Nicolas en Sylvie beroep op een interieurarchitect. “We kozen alle aannemers zelf en hebben zelf de werken gecoördineerd. We wilden absoluut geen kopie zijn van een andere zaak en staken zelf heel veel energie in dit project”, zegt Nico, die voor zijn renovatie ideeën opdeed in New York. “Drie jaar geleden volgde ik in die stad een stage bij Antonio Bachour, een van de beste patisseriechefs van Amerika. “Tijdens een rondleiding in New York maakte ik kennis met conceptwinkels met een industriële look, waarbij de stalen steunbalken goed zichtbaar zijn. Ik was er meteen aan verkocht en wou voor onze vernieuwde winkel ook een industriële look.”

Open atelier
De werken bij Patisserie Nicolas Eeklo waren erg ingrijpend. “Op het gelijkvloers gingen de keuken, het bureau en de wasplaats eruit. Alles werd naar boven verplaatst. Zo creëerden we vanaf de straatkant tot aan de bakkerij 1 open ruimte. We installeerden ook een open atelier waar de klanten ons taarten, chocoladecreaties en ander lekkernijen kunnen zien maken”, zegt bakker Nico. Van zodra je de vernieuwde zaak van Patisserie Nicolas Eeklo binnenstapt, overvalt je een aangenaam gevoel van ruimte. De lange strakke koeltoog voor lekkere taartjes en de speciale broodtoog, waarop een immens aanbod speciale broodjes (met olijven, zongedroogde tomaatjes, vijgen, dadels…) je liggen aan te turen, maakt indruk. Ook de grote werktafel waarop de medewerkers de bestellingen inpakken, oogt mooi. “Vlakbij de kassa werd ook een cashmachine geïnstalleerd. Hierdoor moeten onze medewerkers geen geld aanraken, klopt de kassa altijd en gaat alles sneller vooruit, waardoor de klanten nog sneller bediend worden”, aldus Sylvie.

Kwaliteit wint altijd
Op het vlak van kwaliteit maakt Patisserie Nicolas echt wel het verschil. Alles wat je in deze bakkerszaak ziet, is vervaardigd met ingrediënten van topkwaliteit. “Al van bij het begin is ons motto ‘Kwaliteit wint altijd’. Uiteraard gaan we ook in de toekomst op die ingeslagen weg verder”, zegt Nico. “Zo werken we steeds met de Franse kwaliteitschocolade van Valrhona en gebruiken we verse melkerijboter. Goede basisproducten zijn de basis voor alles.” Om nog korter op de bal te spelen, investeerde Patisserie Nicolas de afgelopen jaren erg in doorgedreven automatisatie. Zo sparen we nachtwerk uit en moeten onze medewerkers maar 5 dagen op 7 werken. Op die manier hebben ze ook een sociaal leven. Ook met onze nieuwe broodkarren, waarmee de rekken ’s morgens sneller gevuld kunnen worden, sparen we tijd uit. In Eeklo zijn we vanaf nu open vanaf 6.30 uur. Heerlijke boterkoeken, superlekker appelflappen, perfect afgewerkte (ijs)taarten, verse speculoos en chocolade,…. bij Patisserie Nicolas hebben ze het allemaal. Bovendien bieden Nico en Sylvie hun klanten regelmatig proevertjes aan. “Volgend jaar bestaat onze zaak 20 jaar. We zullen dan een groot opendeurweekend organiseren met alles erop en eraan”, aldus Nico en Sylvie.

Drie topzaken
Het verhaal van Patisserie Nicolas begint op 1 mei 1999. Dan nemen Nico Boelens en Sylvie Van Mechelen de zaak over van Franklin Jocqué. Het begin van een heus succesverhaal. Door van in het begin in te zetten op topkwaliteit gaan de zaken heel erg goed. Zo goed zelfs dat Nico en Sylvie in 2007 een bijkomende zaak openen in Sint-Laureins en in 2013 in Maldegem. In 2012 werden ze in Eeklo uitgeroepen tot Onderneming van het jaar en dit jaar werden ze naar aanleiding van de Theo’s (= Trofee voor Hedendaags Eekloos Ondernemen) genomineerd in de categorieën Innovatie en Sfeer & Marketing. “Een mooie erkenning, die ons meer dan ooit de kracht geeft om op de ingeslagen weg verder te blijven gaan”, besluiten Sylvie en Nico enthousiast.

Dessert voor 600 à 700 gasten
Als lid van de Eurobanketkring en door z’n deelname aan tal van internationale workshops maakt Nico Boelens deel uit van de beste banketbakkers van ons land. Het gerenommeerde blad Culinaire Ambiance kende hem het label Topwinkel toe en sinds november 2012 is Nico meesterpatissier bij de Orde van de 33 Meesterkoks van België, waarvoor hij op 3 december in het casino van Oostende voor 6 à 700 gasten een heerlijk dessert zal bereiden.
(Michel Wijne)