• Eeklo

In Eeklo heeft oppositiepartij NV-A een heuse (eerste) knuppel in het politiek hoenderhok geworpen met reacties die mogelijk op onenigheid binnen het schepencollege kunnen duiden.

De commotie is ontstaan rond een broodzak, onlangs verdeeld door het stadsbestuur bij de bakkers. De boodschap op de zak (zie foto) is een suggestie naar het klimaatbeleid:
“ Wist je dat ? 1 dag per week vlees eten = 1 jaar geen elektrische toestellen in huis. De stad zet in op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Doe mee en eet éénmaal per week geen  vlees of vis.”
Hilde Lampaert, gemeenteraadslid en frontvrouw van NV-A, is hiermee duidelijk in haar wiek geschoten en noemt deze boodschap tendentieus en geen taak voor een stadsbestuur om hiervoor belastinggeld te gebruiken.
“Bovendien wordt een categorie handelaars (bakkers) oncollegiaal uitgespeeld tegen een groep andere winkeliers (slagers).”
Hilde Lampaert: “Dit is toch onaanvaardbaar. Zeker als de Eeklose handelaars ‘alle’ steun kunnen gebruiken.
Er zijn instanties genoeg die mensen voorlichting geven over het eten van vlees en het is aan ieder voor zich om die keuze te maken. Wij hebben dat klein vingertje niet nodig. De initiatiefnemers van de zak hakken rechtstreeks in op het inkomen van de Eeklose slagers en vishandelaars (1 dag per week geen vlees of vis eten = verlies van 1/6 van hun inkomen) en vragen daarbij dan nog de samenwerking van de Eeklose bakkers !  Eeklose slagers hebben ons aangesproken en vinden dit ongehoord. Trouwens sommige bakkers hebben geweigerd de zakken te gebruiken.”

Schepencollege
In een persnota en met een foto op facebook vraagt NV-A zich af wie hier politiek verantwoordelijk voor is?
“Is dat de blauwe of groene schepen? En staat het schepencollege hier achter ?”
Vrij snel komt via Facebook reactie van betrokkenen.
Antwoord van schepen Bob D’Haeseleer (Groen)
“De broodzak is verdeeld zonder fiat van het schepencollege. Vanaf we dit vernamen hebben we de broodzakken teruggeroepen met onze excuses naar de betrokken kleinhandelszaken. Koop lokaal, seizoensgebonden en als het kan biologisch, is en blijft het devies van dit schepencollege.”
Antwoord van eerste schepen Christophe De Waele (Open VLD)
 “Het was een initiatief dat niet door het schepencollege goedgekeurd werd maar op initiatief van ambtenaren gelanceerd werd. De gepaste maatregelen zullen volgen.”
Reactie van Hilde Lampaert: “Ze beweren nu dat het schepencollege van niks wist, maar voor mij blijven ze globaal verantwoordelijk. Het is goedkoop om de schuld zomaar af te schuiven op ambtenaren. En voor de overijverige groene schepen is het al de tweede maal op korte tijd dat hij zich moet excuseren tegenover inwoners (cfr. afschaffing gratis groenafvalzak). “
En ze eindigt met een uitsmijter: “Christophe De Waele heeft de laatste 3 dagen niks anders gedaan dan foto’s plaatsen van zichzelf in een Eekloos restaurant met een stuk vlees… “
Tja.

Piet De Baets