• Kaprijke

Het vertrek van paus Benedictus XVI zal in het weekendcafé The Pope van Christophe Ryckaert uit Lembeke niet onopgemerkt voorbij gaan. ‘Sinds afgelopen weekend gaan we op zoek naar een nieuwe Paus’ verklapt de uitbater.

Niet dat Lembekenaar Christophe Ryckaert een uitgelezen heilig boontje is. ‘Beslist niet’ grinnikt de ruim dertigjarige uitbater van de weekendkroeg The Pope in Lembeke. ‘Het is eigenlijk allemaal een beetje toevallig gekomen. Toen ik zowat vier jaar geleden mijn café opende moest ik een naam voor de zaak kiezen. Ik zou trappistenbier gaan verkopen en wilde de mosterd halen in die richting. 

Ooit werkte ik in een zaak die naar Koningin Fabiola genoemd was. Waarom zou ik het dan niet gaan zoeken in de hoogste kerkelijke regionen. Al snel had ik een naam voor mijn café: The Pope’. Heel de kroeg ademt dan ook pauselijkheid. Paus Johannes Paulus II en paus Benedictus XVI hangen er broederlijk naast elkaar. ‘Het zijn de twee pausen die ik gekend heb. Binnenkort komt er dus een derde foto bij’ lacht Christophe. ‘Samen met mijn klanten ga ik nu al op zoek naar een opvolger. ‘Sinds vorige vrijdag zijn we  onze zoektocht gestart. We hebben heel wat activiteiten uitgewerkt. Ik noem ze, verwijzend naar het Heilige Schrift, de zeven hoofdzonden. Al is het natuurlijk allemaal heel ludiek bedoeld. We hebben absoluut niet de bedoeling om gelovigen te kwetsen. Maar deze gelegenheid mogen we niet zomaar laten voorbij gaan. Misschien maak ik als uitbater nooit meer een pauswissel mee’. (LK)

Zeven acties

  • 1. Voorspellen wie de nieuwe paus zal worden: stel je eigen profiel op van de nieuwe paus. Wie wordt het? Uit welk continent komt hij? Is het een blanke man of niet? Op welke dag wordt hij verkozen? 
Wie de meest correcte voorspelling doet krijgt een leuke prijs.
  • 2. Afhankelijk van het continent waaruit de paus komt, krijgt één muur in het café een andere kleur, gelinkt aan dit continent. Een Afrikaanse paus krijgt een zwarte muur, een Chinese een gele…
  • 3. Op 23 maart, één week voor Pasen (volgens het Vaticaan is de kans groot dat er dan reeds een nieuwe Paus is), wordt het wereldrecord duiven uitlaten georganiseerd. 
  • 4. Wie vanaf vandaag The Pope binnengaat en knielt ter ere van de Paus krijgt een gratis Pope-biertje aangeboden.
  • 5. De eerste vrijdag na de Pausverkiezing wordt een groots feest georganiseerd met pausbier, vuurwerk én uiteraard witte rook
  • 6. The Pope wil 1.000 paus Bendictus XVI-condooms uitdelen onder haar klanten en zoekt hiervoor nog een partner
  • 7. De foto van de Zwitserse Garde moet plaats maken voor de beeltenis van de nieuwe paus en wordt onder de klanten verloot. (LK)