Op uitnodiging van erfgoedvereniging vzw Hallekin schreef emeritus professor dr. Jozef Janssens een mooi jubileumboek over 750 jaar Floris ende Blancefloer, het ontroerende liefdesverhaal van Diederic Van Assenede.

“Op een vrolijke lentedag werd ik gecontacteerd door Marc De Smet, toen afgevaardigd bestuurder van vzw Hallekin”, zegt Jozef Janssens. “Hij vroeg me om op meeslepende wijze een wetenschappelijke basis rond Floris ende Blancefloer ter creëren. Ik liet me overtuigen en rolde in een onderneming die me van verrassing naar verrassing leidde.” Floris ende Blancefloer is wellicht een van de mooiste en ontroerendste liefdesverhalen uit de middeleeuwen. Het gaat over Blancefloer, een christelijk meisje dat opgroeit aan het hof van een islamitische koning in Spanje en dat verliefd wordt op koningszoon Floris. De liefde is wederzijds, maar Floris’ ouders bedenken een list om het koppeltje te dwarsbomen. 

Heel toegankelijk

Met zijn boek ‘Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede, liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw’ presenteert literatuurhistoricus Jozef Janssens enkele nieuwe literaire inzichten rond dertiende-eeuwse literatuur. Het mooie aan zijn rijkelijk geïllustreerde boek is dat het door iedereen vlot gelezen kan worden. Je hoeft geen voorkennis te hebben van literatuur en geschiedenis. Een aanrader voor iedereen die wat wil opsteken over hoe het er in de middeleeuwen in onze contreien literair aan toeging. ‘Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede, liefde in het graafschap Vlaanderen van de dertiende eeuw’ werd uitgegeven bij het Davidsfonds en kost 49, 99 euro.
(Michel Wijne)

(Auteur Jozef Janssens (midden met baard) overhandigde een exemplaar van zijn boek aan de burgemeesters van Assenede en Evergem en aan gouverneur Jan Briers.(foto: ©MW))