• Knesselare
06/05/2019

“Wie vierde kan worden op de Muur van Hoei lacht de toekomst toe en mag dromen van meer. Een jongen met een interessant potentieel.” Zo omschreef gewezen wielerkampioen Tom Boonen Bjorg Lambrecht in ‘Het Laatste Nieuws’.

De tweedejaars profrenner uit Knesselare lost bij zijn ploeg Lotto-Soudal de hoge verwachtingen meer dan in. Hij werd 5de in de Brabantse Pijl, 6de in de Amstel Gold Race, 4de in de Waalse Pijl en in Luik-Bastenaken-Luik. “Mijn voorjaar is al geslaagd. Misschien zelfs mijn volledig jaar door mijn uitslagen in de laatste drie koersen”, zei de jongeman zelf na de Waalse Pijl. Eindelijk heeft het Meetjesland weer een renner die meestrijdt in de klassiekers. Het werd tijd. Het was al wat geleden.

Vroege successen
Het Meetjesland werd ooit geroemd voor ‘zijn unieke concentratie aan wielerkampioenen”, vooral dan in de jaren ‘70 en ‘80. Behalve het wereldkampioenschap op de weg en de Ronde van Spanje moeten Noël Foré, Erik en Roger De Vlaeminck, Johan De Muynck, Frank Hoste en Rudy Matthijs om er maar enkele te noemen, samen zowat elke cross, koers, klassieker en ronde gewonnen hebben. Maar in 2016 reed alleen nog Bert De Backer, een uitgeweken Eeklonaar, mee in het peloton. Vorig jaar maakte Bjorg Lambrecht (22) de overstap. En van hem werd op basis van recente uitslagen in zijn jonge carrière heel wat verwacht. Zo won hij in 2017 al Luik-Bastenaken-Luik voor renners onder de 23 jaar. In zijn debuutseizoen won hij de derde rit in de Noorse Ronde van de Fjorden en op het wereldkampioenschap voor renners jonger dan 23 werd hij tweede.

Beter dan kopman
Dit jaar volgt de verwachte stap vooruit. Zo werd hij in de Ronde van het Baskenland tweede achter Alaphilippe, winnaar van Milaan-San Remo. Zijn uitstekende uitslagen in de Brabantse Pijl, de Gold Race en de Waalse Pijl - hij presteerde in de drie klassiekers samen beter dan zijn kopman Tim Wellens – zorgden ervoor dat hij voor Luik-Bastenaken-Luik naar voor werd geschoven als topfavoriet. Tot op zo’n 50 kilometer van de streep reed hij mee in de frontlinie voor het oog van de tv-camera’s, maar in de echte finale moest hij passen. Hij eindigde finaal 27ste. Dat de groten van het peloton hem al goeiedag komen zeggen, zegt veel over Lambrechts rijzende ster in het wielermilieu.
Het Meetjesland heeft er dit wielerseizoen trouwens ook nog een tweede jonge profrenner bij: Aaron van Poucke (21) uit Adegem. Hij combineert de koers met studies kinesitherapie en werd op zijn 20ste al prof bij Topsport Vlaanderen. Hij liet dit seizoen al een tiende plaats optekenen in de Grote Prijs Cholet in Frankrijk. En Good Old Bert De Backer (35) komt uit voor het Franse team Vital Concept en werd recent nog 20ste in Parijs-Roubaix.

Piet De Baets