• Lembeke

Restaurant Ter Heide: De meerwaarde van de Lembeekse bossen…

Restaurants met een unieke ligging oefenen vanzelf een aantrekkingskracht uit op het publiek.
Gewoon nog maar gelegen aan een water (zee, meer of  rivier) en ze hebben al meer in petto dan hun collega’s in de stad. Deze laatsten moeten het daar dan van hoge quoteringen in culinaire gidsen halen.
Ter Heide in Lembeke heeft die verschillende troeven allemaal tezamen in huis.
Gelegen in de schaduw van de drukbezochte wandelbossen van Lembeke, in een groene culinaire uithoek van het Meetjesland, midden een concentratie van restaurants, tearooms en kinderspeeltuinen, met een grote feest- en vergaderzaal, eigen parking, groot zomerterras en gezegend met een 9-kamer boetiek-hotel aangesloten aan de Franse keten ‘Relais du Silence’.
Hoe begenadigd ben je als je al die troeven onder één dak verenigd hebt?
En toch wil dit ‘oord van stilte’ een meer jeugdige koers gaan varen.

Icoon
Volgend jaar wordt restaurant-hotel Ter Heide al 40 jaar lang gerund door nog steeds dezelfde uitbater:Carl Van Hecke,  een icoon (geworden) in de gastronomische wereld van het Meetjesland. Met zijn opleiding van hotelmanagement en jarenlange kok-ervaring heeft hij zijn bedrijf stelselmatig met zorg en kunde uitgebreid tot de omvang en reputatie die het onderhand heeft gekregen.
Serviceclubs als Kiwanis, Lions, Ronde Tafel, Rotary en nog een vijftal andere vinden er al jaren een onderkomen. Honderden koppels zijn er getrouwd. Evenveel families boeken er hun verjaardags- en communiefeesten. Toeristen, begeesterd door de rustige ambiance, de heerlijke keuken en het voldane gevoel na enkele gezonde boswandelingen, boeken er steevast enthousiast nog enkele dagen bij.

Jonger, toegankelijker
Dergelijke aanhoudende luxe-situatie vraagt van het management evenwel een constante alertheid, onafgebroken bijsturing en inspiratievolle zoektocht naar vernieuwing. Het is een fulltime job die ’s morgens vroeg begint. Plichtsgetrouw trekt Karel nog een paar keer per week naar de vroegmarkten om vers vlees, vis en groenten te halen aangepast aan het seizoen.
Ter Heide heeft zijn focus de laatste maanden vooral gericht naar een meer gevarieerd en vooral jonger publiek. Zijn 9-koppige brigade onder leiding van Mark en een jonge chef heeft hij totaal vernieuwd en verjongd. Menu’s werden laagdrempelig aangepast zodat bijvoorbeeld voor wandelaars en fietstoeristen nu ook slechts één gerecht mogelijk is. Wat denk je van een gebakken grietfilet met zuiderse groentjes, spinazie, botersaus, een glas aangepaste wijn en koffie achteraf, voor 35€ ?
Voor volgend jaar zijn, naast het nog steeds succesvolle zondag-ontbijtbuffet (20 € all-in), ook een reeks culinaire ‘animaties’ en verrassende nieuwigheden gepland. Daaronder een als testcase bedoelde nieuwe Brunchformule (zie verder), een Dinner&Dance met Johan Stolz (zondag 11/2), een viool-aperitiefconcert van Svenja op 25 februari met walking dinner receptie achteraf, een wijndegustatie met aangepaste gerechten, enz.
Het is duidelijk de bedoeling om van de nakende 40-jarige feestverjaardag te profiteren om een jongere en hippere koers door te duwen. Eén jaar lang ! In een poging om de nog steeds onnodige drempelvrees bij sommige jeugd definitief weg te  nemen.

Terugkeer-brunch
Iedere zondag (vanaf  8 u.) blijft het ontbijtbuffet van Ter Heide enorme bijval genieten. Voor 20 € krijgt men er dan ook al wat een vroege maag op zondag lust. Brood, koffiekoeken, sandwiches
en pistolets, ontbijtgranen, een vers gebakken omeletje, als beleg keuze uit kaas, confituur, choco, enz. Als drank koffie, chocomelk, thee of vers fruitsap. Dit alles à volonté  en mits een kleine toeslag een glaasje cava (7 €) of champagne (10 €). Kan daarna afgerond worden met een late ochtendwandeling in de nabije bossen.
Die meerwaarde der nabije Lembeekse bossen wil Ter Heide meer gaan gebruiken door middel van een experiment na het zondagse ontbijtbuffet.
Binnen een 3-tal weken, op zondag 14 januari a.s. kan men in dit perfecte kader terecht voor een eerste “terugkeer” Nieuwjaarbrunch  beginnende met een bubbels-receptie op het verwarmd terras, gevolgd door keuze uit warme en koude buffetten met vis- en vleesspecialiteiten, bovenop alles wat bij een verwenbrunch hoort. Als rond twee uur deze verwenning eindigt worden de deelnemers uitgenodigd voor een korte of (naar believen langere) wandeling in de bossen, waarna iedereen  terug wordt verwacht voor een klein toemaatje in de vorm van een vers gemaakte koffie, thee of chocolademelk met (in eigen huis gebakken) taart en zoetigheden…! Vandaar de voor de hand liggende naam “terugkeer”-brunch. Prijs: 38,50 € p.p., kinderen 5-12 jaar 25 €, minder dan 5 jaar gratis.
Wanneer dit nieuw initiatief voldoende smaakt ‘naar meer’ of naar herhaling, wordt deze try-out gegarandeerd vervolgd op vaste zondagen in de maand. Zowel ’s winters als ’s zomers zijn de bossen even aantrekkelijk, te zien aan het aantal wandelaars dat er alle seizoenen komt profiteren van de gezonde boslucht. De gemeente heeft bovendien gezorgd voor een grote parking (op 70 meter van Ter Heide) en bewegwijzerde wandel- en fietsroutes met lussen.

Feestmenu’s
(met taxi afhaling)
Naast de klassieke afhaal-traiteurdienst voor de eindejaarsfeesten blijft Ter Heide ook beperkt open met feestmenu’s in het restaurant. Er is een Kerstmenu op 25 december  alleen ’s middags, een Nieuwjaarsmenu op 1 januari eveneens ’s middags en de traditionele uitgebreide Oudejaarsavondmenu op 31 december met om middernacht een glaasje champagne van het huis. De menu’s vind je in een omkaderd stukje tussen de tekst.
Een innovatie is dit jaar dat voor deze 3 dagen iedereen die dit wil, thuis kan worden afgehaald en teruggebracht met een eigen Ter Heide-taxidienst - gratis in een straal van 15 km - of met een geringe toeslag erbuiten. Dat kan inderdaad een glaasje schelen…

Piet De Baets

Hotel Restaurant Ter Heide is elke middag en avond  open, behalve op zondagavond en maandag.
Adres: Tragelstraat, 2, Lembeke. Tel.09/377.19.23.
E-mail: Info@ter-heide.be.
Web: www.ter-heide.be