• Sint-Laureins
12/06/2022

De mannen die zowat elke avond een ‘klapke’ komen doen op de hoek van de Leemweg en de Rommelsweg vonden dat het oude bushokje dat de gemeente ter beschikking had gesteld wel een naam mocht krijgen, in navolging van het Boerenparlement tegen Moershoofdebrug en het Rattenkot op de Comer.
Ze schakelden Frankie Haemerlinck en Paul De Vendt van ’t Sents archief in. Het duo dook in het verleden en bedacht de naam Gouvernement, geïnspireerd op de vroegere naam van de Leemweg. Ooit de Gouvernementstraat genoemd. Beide heren duikelden wat oude foto’s op die ze op A3-formaat konden printen en plastificeren. Paul schreef een vertelselken over de Gouvernementstraat en het kapelletje dat daar vroeger recht tegenover stond. En voilà, het Gouvernement was een beetje aangekleed.
Jaloers
Om niemand jaloers te maken zochten Haemerlinck en De Vendt in de diepe schuiven van ’t Sents archief ook een paar foto’s voor de andere twee boerenparlementen. Ook daar schreef Paul een verhaaltje voor. Eentje over Moershoofde en het Leopoldkanaal voor het Boerenparlement en eentje over de Comer voor het Rattenkot. “Wie hier langs komt, krijgt meteen een vleugje ‘histoire’ mee neer huis” klinkt het nog.
(LK)

(Foto: Emiel Tack)