• Eeklo

Op zondag 27 september staat er in Eeklo naast de megabrunch nog een andere grote activiteit op het programma. Ook naar aanleiding van 775 jaar Eeklo organiseert S-Pression dan een groots dansevenement op het Ceremonieplein. ‘We gaan er die dag 775 minuten non-stop dansen’, klinkt het bij de dansschool.
‘We starten om 9 uur met een grote demonstratie yoga en pilates’, vertelt Sara Mussche van Dansschool S-Pression. ‘Er is geen voorkennis vereist. Iedereen is van harte welkom om met ons te komen meedansen.’ Om tien uur tonen de kinderen van de Eeklose basisscholen hun danstalent. ‘Uit iedere lagere school werden de twee beste dansacts geselecteerd. Deze leerlingen krijgen op zondag 27 september de kans om hun danstalent aan het grote publiek te tonen.’ Verder staan er ’s voormiddags dansinitiaties op het programma waaraan alle kleuters, kinderen en jongeren kunnen deelnemen. Voor jongens is er om 13.15 uur ook een breakdance-initiatie onder leiding van Stijn Luyten.

Francesca Vanthielen
Op zondag 27 september vanaf 14.15 uur gaat S-pression op het Ceremonieplein op zoek naar hét Vlaams danstalent. ‘Alle dansgenres komen in aanmerking’, vertelt Sara Mussche. ‘Deelnemen kan vanaf 10 jaar en zowel solodansers als duo’s zijn welkom.’ Om alles in goede banen te leiden, werken ze bij S-pression met een preselectie op basis van een video-inzending. ‘De beste 40 inzendingen worden geselecteerd en mogen op zondag 27 september hun danstalent aan Eeklo tonen. Er zal gedanst worden in twee voorrondes en de tien beste dansers gaan naar de finale.’ Voor hun unieke dansevenement wisten ze bij S-pression niemand minder dan Francesca Vanthielen te strikken. Deze Vlaamse bekendheid werd op 24 december 1972 geboren in Eeklo. Lang verbleef ze er niet. Reeds als baby verliet ze haar geboorteplaats. Haar jeugd bracht ze doorbrengen in Zonhoven in de provincie Limburg.

‘Ik ben inderdaad in Eeklo geboren op kerstavond 1972’, aldus Francesca. ‘Mijn ouders waren op bezoek bij mijn tantes van de familie Matthys (bekend van de vroegere platenzaak op de Eeklose markt) toen ik geboren werd. Ik kom nog regelmatig op bezoek bij mijn Eeklose familie. Dus ik ken het hier wel een beetje. Toen ik de vraag kreeg of ik wou meewerken aan 775 jaar Eeklo twijfelde ik niet en besloot ik om meteen mijn medewerking te verlenen’, aldus Francesca Vanthielen, die op zondag 27 september de presentatie van “Op zoek naar Vlaams danstalent” voor haar rekening zal nemen.


775 jaar Eeklo – lied
Naar aanleiding van dit unieke feestjaar componeerde Geert Faes het lied 775 jaar Eeklo. Sara Mussche zorgde voor een passende danschoreo. Om 18.45 uur wordt deze act door Geert en S-pression gebracht op het Ceremonieplein. Een niet te missen moment! Het volledige programma van dit prachtige dansevenement vind je op www.775-minuten-non-stop-dans.be.  (Michel Wijne)