Sam Van Houcke (28) uit Zomergem is in de Brugse hotelschool Spermalie derde geworden in een prestigieuze kookwedstrijd. De wedstrijd is een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné die in 1952 werd gesticht. Sam Van Houcke (28), de souschef van restaurant Onder de Toren in Hansbeke strandde op de derde plaats. ‘Ik weet dat we beter hadden kunnen eindigen, maar daarvoor had ik me nog meer moeten voorbereiden’, legt hij uit. ‘Misschien dat ik volgend jaar nog eens deelneem, maar me dan grondiger voorbereid. Ik heb misschien een tweetal keer geoefend, terwijl ik hoor dat de winnaar zeker twintig keer heeft geoefend. Maar los daarvan, het was meer dan een verdiende winnaar!’

De wedstrijd ging van start met 50 kandidaten waarvan er uiteindelijk 11 naar de halve finale gingen en nog vijf elkaar mochten bekampen in de finale. ‘Voor mij was het eens een nieuwe uitdaging’, vertelt Van Houcke die inmiddels al 5 jaar als souschef fungeert in het gastronomische restaurant van chef Geert Kolbrant ‘Onder de Toren’. ‘De ambitie is om dit restaurant stapje voor stapje naar een hoger niveau te tillen en daar zijn we de afgelopen jaren ook al goed in geslaagd. Van de hapjes tot de pralines, alles maken we zelf met ons twee in de keuken. Toch willen we nog altijd een niveau groeien’, klinkt het overtuigd, hoewel hij toegeeft dat hij op termijn ook wel zijn eigen restaurant ambieert. ‘Werken met lokale producten en zelfs producten van eigen kweek, dat is uiteindelijk waar we naar willen streven. Mijn vriendin en ik zien het wel zitten om op termijn op die manier ons eigen zaak op te starten. Natuurlijk is dat hard werken, maar koken moet een passie zijn, anders hou je het niet vol’, lacht hij. (OW)