• Eeklo
23/05/2021

Schepen Bob D’Haeseleer (37), jarenlang boegbeeld van Groen in Eeklo, dropte vorig weekend een heuse splijtbom in de Eeklose politiek, vooral goed voor een politieke aardverschuiving in het schepencollege. Hij kondigde in een droog perscommuniqué aan dat hij bij Groen vertrekt en zich aansluit bij de socialistische partij ‘Vooruit’ (kort geleden nog onder de naam SP.A).
Alleen: deze partij heeft geen verkozenen in Eeklo en is er politiek zo goed als onbestaande. Leden van het Eeklose stadsbestuur vielen totaal uit de lucht en werden voor een voldongen feit geplaatst...
Taptoe voelt het begin van een crisis in de meerderheid en maakt een voorlopige balans op.

“Goesting groter geworden”
Groot was al eens de verbazing toen D’Haeseleer in maart vorig jaar zijn partijkaart bij Groen inleverde en als onafhankelijke in het schepencollege bleef zitten. Maar nu verrast de schepen iedereen een tweede keer. Hij sluit zich met onmiddellijke ingang aan bij Vooruit (voormalig SP.A). Zijn motivatie lezen we onder meer in Het Nieuwsblad.
“Ik heb de afgelopen maanden heel veel gepraat met mensen. Zowel binnen als buiten de politiek. Door die gesprekken is mijn goesting om aan politiek te doen, die vorig jaar zo goed als weg leek te zijn, groter geworden dan ooit. Het is mijn ambitie om Vooruit Eeklo uit te bouwen tot de spil van de progressieve politiek en om van Eeklo de beste stad te maken waar iedereen een goed en gelukkig leven kan leiden. Het afgelopen jaar zijn mijn prioriteiten veranderd. Ik blijf een ecologist, maar het sociale weegt op dit moment veel zwaarder door bij mij. De coronacrisis en al haar gevolgen hebben ons geleerd dat deze crisis niet voor iedereen gelijk is. Vooral voor wie in armoede leeft, was dit een loodzwaar jaar. Omdat de sociale stem van Vooruit op dit moment nauwelijks vertegenwoordigd is in de Eeklose politiek, wil ik me voortaan engageren om die veel luider te doen klinken. Van mijn kant is er totaal geen rancune jegens Groen. We hebben het afgelopen jaar goed samengewerkt, dus ik zie niet in waarom dit nu moet veranderen.”

Niet onder de indruk
Met de keuze van D’Haeseleer voor ‘Vooruit’, maken nu de facto vier partijen de dienst uit in het stadsbestuur in plaats van de oorspronkelijke drie: SMS, Open VLD en Groen.
D’Haeseleer: “Voor mij verandert er eigenlijk niets. Ik werkte het afgelopen jaar ook al als onafhankelijke en dat verliep zeer goed. De afspraken die we in het verleden maakten, blijven wat mij betreft nog altijd van toepassing. Ook Vooruit heeft beslist om zich vanaf nu achter het huidige stadsbestuur te scharen.”
Burgemeester Luc Vandevelde blijkt (voorlopig?) niet onder de indruk. “Het is een persoonlijke beslissing van Bob, daar spreek ik mij niet over uit. Zowel hij als partij Vooruit lieten mij weten dat ze ten volle achter het bestuursakkoord blijven staan en dat is voor mij het belangrijkste.”
Dé vraag is natuurlijk of ze er bij Groen hetzelfde over denken. Voorzitster Janick Smessaert hoedt zich in Het Nieuwsblad van vorige zaterdag voor grote verklaringen, maar kan niet ontkennen dat dit nieuws voor haar heel verrassend is. “Wij waren niet op de hoogte van de beslissing van schepen D’Haeseleer. We zijn ons momenteel volop aan het beraden over hoe we deze kwestie zullen aanpakken. Later komen we naar buiten met ons standpunt.”

Cohousing ?
Bob D’Haeseleer bracht met zijn beslissing onverwacht een vierde speler in de meerderheid. De Eeklose coalitie is immers een bestuurscontract tussen drie partijen: SMS, Open VLD en Groen. De switch van Bob D’Haeseleer heeft tot gevolg dat in het Schepencollege nu een vierde partij aansluit: Vooruit. Een soort vorm van gedwongen cohousing dus ?
Als dit kan, hoe benoemt men dit dan: kiezersbedrog?
Vooruit (de vroegere SP.A) heeft sedert 1 januari 2019, geen enkele verkozene in de gemeenteraad. Dit wil dus zeggen dat de partij in het Schepencollege binnensluipt nadat ze volledig van de kaart is geveegd door de verkiezingen van oktober 2018.
Alsof iemand zijn nieuw lief in huis opneemt, zonder toestemming en zonder inspraak van zijn inwonende echtgenote…

Wat nu ?
Diverse theoretische vragen stellen zich.
Moeten de Groenen nog twee mandaten, waarvan een van D’Haeseleer, blijven behouden in het Schepencollege?
En juridisch: gezien Bob D’Haeseleer niet automatisch kan verwijderd worden uit het Schepencollege, want aangesteld door de gemeenteraad voor een termijn van 6 jaar, moet hij dan, als hij consequent is, ontslag nemen? Wellicht zal hij dat omwille van het financiële plaatje (schepenwedde van 4.000 € bruto per maand) niet doen.
Of andere mogelijkheid, als hij schepen blijft: neemt het Schepencollege dan bijvoorbeeld al zijn bevoegdheden af door herverdeling onder de andere schepenen, en laat hem dan nog vier jaar als “schepen zonder portefeuille” meedraaien, met behoud van wedde?
In dat laatste geval dreigt er wel politiek acuut gevaar (onze ‘splinterbom’ in de titel). De huidige meerderheid is wankel met slechts 1 zetel op overschot voor de meerderheid (14 >< 13). Als Bob zijn goesting niet krijgt kan hij overlopen naar de oppositie waardoor de huidige meerderheid komt te vervallen en de stad in principe onbestuurbaar wordt. Dat hierbij dan ook wat ‘postjes’ in gevaar komen is een andere keerzijde van de medaille.
Hoe dan ook, de Eeklose politiek zit in een wankel evenwicht. Dat was al vroeger zichtbaar met Mátyás Blanckaert (Groen), Bob D’Haeseleer (Groen) en Paul Verstraete (NV-A) die zich onafhankelijk gingen opstellen en Janick Smessaert (Groen), Peter De Graeve (NV-A) en Nathalie De Coster (NV-A) die ontslag namen. Anderzijds zit bij de oppositie een zekere Isabelle Oreel voor het Vlaams Belang, die zich nauwelijks bij het politieke gebeuren betrokken voelt en daarom (?) meestal ook de gemeenteraden niet bijwoont…
Er wacht de Eeklose burger nog spannende dagen…
Piet De Baets

Schepen Bob D‘Haeseleer geeft lokaal Vooruit-voorzitter Eddy Coene (links) en kamerlid Joris Vandenbroucke een vuistje. (Foto Bob Van Mol)