Nieuw dak in recordtijd met kant- en -klare elementen van ECOON

UNILIN (ook fabriek van Quick­step) divisie isolatie, heeft een nieuw broertje op de markt gebracht: de ECOON dak-elementen met tegelijk ther­mische én akoestische pres­taties, gemaakt om een dak in één handomdraai te renoveren of te vernieuwen.

Dit comfortelement, bestaande uit een ECOON geprefabriceerd dakpaneel met  warmte- en ge­luids­isolatie, kepers, onder­dak en binnen-afwerking (alles-in-één), is een enorme tijdsbesparing en omvat een zeer efficiënte werkwijze. Deze trendsetter behoort tot één van de meest energie-efficiënte toepassingen voor dakisolatie op de markt.

Alleen nog wat plamuren en schilderen. En enorm tijdbespa­rend in het leggen voor de vakman. Andy Van De Veire (39), met sinds vorig jaar ook een vestiging op het Eeklose industriepark, heeft van dak­werken meteen een bijkomende specialisatie in zijn bedrijf ge­maakt. Hij werd immers door de fabriek uitgekozen om in het Meetjesland één der allereerste verdelers te worden.

Verleden tijd
Andy Van De Veire:  “We wérden al regelmatig ingeschakeld voor daken als schrijnwerker. Dan zorgden wij voor de open draagstructuur met balken en panlatten waarop later de pannen werden gelegd. Of nadien voor het onderdak en/of de isolatie. Dat is nu volstrekt verleden tijd. Sinds wij als dealer van de ECOON-dakelementen aan de slag zijn, kunnen wij in dezelfde tijd ineens een volledig geïsoleerd dak, inclusief onderdak, leggen. Bovendien biedt ECOON superieure isolatieprestaties met eenzelfde dikte in vergelijking met andere isolatiematerialen. Mooi meegenomen, want een niet geïsoleerd dak is goed voor ongeveer een derde van de warmteverliezen van een huis. En tegen 2020 worden geïsoleerde daken wettelijk verplicht.“

Premies
Jeroen Vandermarliere uit Sint Laureins hoefde niet ver te zoeken om op de schrijnwerkerij van Andy te botsen. Ze kennen elkaar als bewoners van dezelfde gemeente. Jeroen was de eerste bouwheer die - tot zijn algehele tevredenheid - ECOON elementen op zijn woning liet leggen.
“Toen we in ons rijhuis kwamen wonen, was het dak niet geïsoleerd en het onderdak versleten”, legt hij uit. Zo hebben we hier een tijdje geleefd, maar we hoorden gewoon alles door het dak heen, zelfs tot in de woonkamer. Nu we sinds afgelopen zomer een nieuw dak hebben, horen we nauwelijks nog iets. En dat is belangrijk, want we willen van de zolder een slaapkamer maken.”
Jeroen gaat verder: “Ik overwoog eerst om een nieuw onderdak en isolatie te laten aanbrengen, maar de ECOON-dakelementen spraken me meer aan: het is een alles-in-één oplossing waarbij je meteen een nieuw geïsoleerd en aan de binnenkant een afgewerkt dak hebt. We kozen voor de afwerking met gipskarton zodat we alleen nog maar hoefden te plamuren en schilderen. Zo niet stonden we voor de vroegere meer traditionele keuze om een nieuw dak laten leggen, te laten isoleren en dan te bezetten: beduidend meer werk en het kost veel meer tijd. We hebben dit jaar al geld teruggetrokken van ons gasverbruik. En recent viel het me ook op dat de sneeuw op het dak bleef liggen, terwijl die vroeger gewoon meteen wegsmolt.
En over geld gesproken: voor onze dakisolatie hebben we ook nog premies gekregen van Electrabel en Eandis.”

Toekomstnormen
In de ECOON dakelementen, type ‘ES Comfort’, liet Jeroen een paar Velux-ramen aanbrengen, zodat de zolder nu ook baadt in het licht. Het leggen van de op maat gemaakte dakelementen door Andy’s mannen was op een paar dagen gefikst. De oude pannen haalde Jeroen zelf van het dak en legde hij achteraf met hulp van Andy terug.
Jeroen is nu een tevreden man. “Het is een snelle, efficiënte en tijdbesparende oplossing. Ik ben ook heel blij dat we voor de grootst beschikbare isolatiedikte hebben gekozen. Als je je dak laat isoleren, moet je het volgens mij meteen goed doen. Dus liever volgens de normen van de toekomst dan volgens die die vandaag gelden.”

Paradepaardje
Ondertussen is de onderneming Van De Veire een referentie ge­­worden in het vak van dak­­­­­­­­­wer­ken, binnen- en bui­­­ten­­schrijnwerk en to­taal­projecten.
Zaakvoerder Andy kent van thuis uit al de knepen van het vak en geen enkel werk dat met “hout” te maken heeft gaat hij uit de weg.
Schrijnwerk zit overduidelijk al 3 generaties lang in de genen van de familie Van De Veire.
Het ene team is gespecialiseerd in ‘algemene’ binnen- en bui­tenschrijnwerken, zoals het ma­­ken en plaatsen van ramen, plafonds, deuren, trappen en gyprocwanden. Twee andere teams leggen zich toe op dakconstructies, dakbedekking, gevelbekleding en alle dak­ge­­relateerde werken zoals bvb. ook het vervangen van dakgoten.
Maar daken isoleren en afwerken met ECOON elementen zijn inmiddels het paradepaardje van Houtservice Van de Veire geworden.
“Daarom schafte ik mij een vrachtwagen aan met een erop gemonteerde kraan waarmee we constructies kunnen plaatsen tot op 30 meter hoogte”, legt Andy uit.


Piet De Baets