• Sint-Laureins
24/08/2015

Sint-Laureins heeft de eerder aangekochte AED-toestellen of automatische externe defibrilatoren een plaatsje gegeven binnen de gemeente.

‘Een AED-toestel is een draagbaar toestel’ zegt schepen Robert Soberon. ‘Het analyseert in geval van nood zelf het hartritme van het slachtoffer en geeft indien nodig het hart een elektrische schok. Dergelijke toestellen zijn van levensbelang en heel eenvoudig te bedienen. Iedereen kan binnen een paar uur leren hoe met zo’n toestel om te gaan. Daarom wil Sint-Laureins op bepaalde tijdstippen ook de sportclubs, personeel en inwoners sensibiliseren een opleiding met het toestel te volgen. Twee van dergelijke seccies zijn reeds achter de rug.’ Sint-Laureins kocht eerder 2 AED-toestellen aan met een verwarmde buitenkist en alarmsignaal.

‘Eén toestel werd geplaatst aan het gemeentehuis van Sint-Laureins ( kant oprit schoolpoort red )’, gaat de schepen verder. ‘Het tweede toestel vond een plaatsje aan het gemeentehuis in Watervliet, vlak naast de postbus. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat ook in de overige deelgemeenten dergelijke toestellen zullen geplaatst worden.’ In het provinciaal sportcentrum Boerenkreek is eveneens een AED-toestel aanwezig. Het bevindt zich aan de buitenkant van de EHBO-ruimte en is voor iedereen toegankelijk. (LK)