• Sint-Laureins/ Maldegem
04/12/2022

De jongste jaren was het aanmodderen, maar er is goed nieuws voor landbouwers die van Sint-Laureins naar Maldegem en terug willen en hiervoor over het Leopoldkanaal moeten.
In 2023 start Vlaanderen met de bouw van een nieuwe betonbrug ter hoogte van de Lievestraat en de Vlotweg. Kostprijs 1 miljoen euro.
“De werken zullen normaliter in de tweede helft van volgend jaar van start gaan” zegt volksvertegenwoordiger Stijn De Roo die de mosterd haalde bij Vlaams minister Lydia Peeters. “Eens de omgevingsvergunnig afgeleverd kunnen de werken aanvangen. De brug zal naar verwachting in de eerste helft van 2024 in gebruik genomen worden.” De oversteek wordt gebouwd ter hoogte van de Vlotweg in Sint-Laureins en de Lievestraat in Maldegem en vormt een snelle verbinding tussen twee gemeenten. De brug is volgens minister Peeters, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, voor wegverkeer ontworpen en geschikt voor landbouwverkeer conform de wegcode. Ze vormt een mooi alternatief voor de in voor de landbouw in onbruik geraakte baileybrug die iets verderop op het Leopoldkanaal gelegen is.
Goed nieuws voor landbouwers
“Dit is goed nieuws voor onze landbouwers” zegt Patrick De Greve, zelf geen onbekende in de landbouwmiddens. “In 2017 was de baileybrug maandenlang afgesloten voor het verkeer na een beschadiging door overbelasting. Sindsdien heerst er een tonnagebeperking wat geen goede zaak was voor de landbouwers. Zij moesten heel wat kilometers omrijden om van de ene oever van het kanaal naar de andere te geraken. Met de nieuwe brug zal hierin gelukkig verandering in komen. Vanuit de landbouwraad werd meermaals aangedrongen op een degelijke oplossing.” De bestaande Oosthoekbrug, aangeduid als bouwkundig erfgoed en beschermd monument, blijft intussen liggen waar ze ligt. In opdracht van de Vlaamse Waterweg werd een dossier bouwhistorisch onderzoek opgesteld.
(LK)

Patrick De Greve :”Landbouwraad drong meermaals aan op snelle oplossing”. (Foto Emiel Tack)