Samen met vier andere gemeenten werd Sint-Laureins één van de vijf culinaire ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land. Ze kregen de titel officieel opgespeld door Vlaams Minister van Toerisme Geert Bourgois in het Vlaams Parlement in Brussel. De vreugde om het binnenhalen van de erkenning is – terecht - bijzonder groot.

De vijf gemeenten worden de gangmakers van een heuse campagne rond het culinaire erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Twee jaar mogen ze deze titel dragen. Het Sents project Grenzeloos genieten van Sentse paling haalde het met. Sint-Laureins werd in het juryrapport vooral geprezen om een zelden geziene samenwerking tussen de horecazaken, een gedreven toeristische dienst en de sterke authentieke culinaire en toeristische troeven van de gemeente. Van heinde en verre kwam men vroeger naar het krekengebied van Sint-Laureins afgezakt om er te proeven van de culinaire traditie. ‘Dit is even weg geweest’ zegt schepen van Toerisme Cornelis. Vorig jaar al zijn we daarom van start gegaan met de actie Oktobermaand, palingmaand. In tal van horecazaken werd iets aangeboden waar paling in verwerkt zat. Dit jaar wordt de actie herhaald. Onze palingmaand wordt dit jaar uitgebreid met culinaire palingwandelingen, demonstraties palingroken, huifkartochten, kookworkshops en demonstaties palingvangst. Het Godshuis in Sint-Laureins biedt zelfs palingarrangementen aan.’
Vlaanderen zal de Sentse geneugten steeds beter leren kennen. In het TV1-programma Vlaanderen Vakantieland wordt op 2 en 3 oktober ruimschoots aandacht besteed aan de winnaars. Het infokantoor op de Brusselse Grasmarkt staat dit najaar in het teken van de laureaten en dus ook van Sint-Laureins. Toeristen kunnen zo de bekroonde gemeenten culinair leren kennen. Tot slot werd voor elke winnaar een speciale cartoon ontworpen. Hiervan worden 500 prentkaarten gemaakt. (LK)