• Lievegem

De bestuurders van de nieuwe fusiegemeente Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem) werden de voorbije dagen geconfronteerd met een plots opgedoken probleem, dat volgend jaar voor een verscheurende keuze kan zorgen.
Toen men maanden geleden werk maakte van de fusie was er één punt waar ze geen rekening mee hebben gehouden: viert men volgend jaar de plechtige intrede van St. Maarten of van Sint Niklaas? Het kan voor verdeeldheid zorgen.

Patroonheilige

Wie zal binnen 12 maanden in de fusiegemeente als enige de cadeautjes brengen?
Ofwel Sint-Maarten in Lovendegem op 11 november, zoals hij al decennia lang gewoon is als patroonheilige van de gemeente en zoals hij ook het voorbije weekend traditiegetrouw weer deed?  
Of Sinterklaas op 6 december, die dat al decennia doet in Waarschoot en iets minder lang in Zomergem?
“Oei, het is inderdaad zo dat ze in onze nieuwe gemeente allebei actief zijn”, reageert Ann Coopman verrast. Ze is nog even burgemeester van Waarschoot, maar vanaf 1 januari schepen van cultuur in Lievegem. “Dat zullen we eens serieus moeten bekijken…”

Geen uiterlijk verschil

Tot eind december leiden de drie Meetjeslandse gemeenten nog even hun vrijgezellenleven. Maar vanaf 1 januari trekken ze aan één touw. Maar als het er op aankomt wie de brave kinderen zal verrassen met leuke cadeautjes, lijk dat niet zo evident.
Lovendegem en Zomergem zijn twee zogenaamde Sint-Martinusparochies. Zo zijn er nog een pak, verspreid over heel Vlaanderen, onder andere in enkele Oostkantons, in West-Vlaanderen, in de streek rond Aalst en in een paar (deel)gemeenten van en rond Dendermonde. In bepaalde streken in Vlaanderen neemt Sinterklaas echter stilaan de taak van Sint-Maarten over. Uiterlijk is er voor de kinderen alvast geen verschil. Sint Maarten draagt hetzelfde kostuum en wordt ook door Pieten begeleid. Hij brengt voor alle brave kinderen speelgoed en snoep door de schouw.
In Lovendegem leeft de Sint-Maartentraditie nog heel sterk en komt Sinterklaas (voorlopig ?) niet aan de bak. Toch was er vroeger al wat verwarring bij vooral ouders en kinderen van inwijkelingen. Dat was in Zomergem (met een Sint Martinuskerk) ook lange tijd zo, maar daar heeft Sinterklaas de voorbije jaren de rol van Sint-Maarten overgenomen. En in Waarschoot is het de Sint die er al eeuwen voor de pakjes zorgt.

Drie op een rij ?

Maar wie wordt in de toekomst nu de ‘goedheilig man die kwistig speelgoed uitdeelt’ in de nieuwe fusiegemeente? Sint-Maarten of Sinterklaas?
Ann Coopman: “We laten dat helemaal over aan de deelgemeenten. Dat is trouwens de filosofie achter deze fusie: elke deelgemeente moet zijn eigenheid kunnen bewaren. Dus als het Sint-Maarten is in Lovendegem, gaan wij daar alvast niks aan veranderen. Willen mensen en verenigingen binnen Lievegem samenwerken, om zo meer mensen te bereiken, we zullen ze steunen, maar we gaan ze niet verplichten.”
Het ziet er dus naar uit dat de twee heilige mannen ook naast elkaar kunnen blijven bestaan. Tenzij men een officiële plechtige intrede voor en doorheen de nieuwe fusiegemeente opzet.
Of komen de twee Sinten voor de braafste kinderen vanaf volgend jaar wel allebei op bezoek in Lievegem? Kort nadien gevolgd door een eveneens pakjes brengende Kerstman…? Drie op een (weelderige) rij?

Piet De Baets