• Damme
21/01/2019

In het kader van de omvorming van de N49, de huidige Expresweg van Antwerpen tot de kust, staan er in de toekomst heel wat wegenwerken op het programma, die tal van onteigeningen met zich zullen meebrengen. De Expresweg wordt een autonome autostrade met slechts enkele afritten.

Het wegvak tussen Antwerpen en Zelzate is ondertussen al aangepast tot autosnelweg E34. Nu moet nog hetzelfde gebeuren met het wegvak tussen Zelzate en Westkapelle. Hiervoor moeten alle kruispunten (met verkeerslichten) verdwijnen. Men zal de N49 enkel op- of af kunnen rijden in Zelzate-west (aan de bestaande verkeerswisselaar met de R4-west), in Kaprijke  (aan een nieuw  te bouwen wisselaar nabij de Vaartstraat), in Eeklo (aan het bestaande knooppunt R43) en in Maldegem (aan het nog te vervolledigen knooppunt N44 - N410).

Slachtoffer
Vooral restaurant Pick-Wick gelegen in Moerkerke, vlak aan de grens met Maldegem, is één van de getroffen zaken. Het is al jaren een geliefkoosde trekpleister voor culinaire bezoekers uit de wijde omtrek, al dan niet op weg naar (of komende van) de kust. Het restaurant is vooral herkenbaar aan de pittoreske en idyllische uitstraling. Het ligt iets in de diepte naast de brug van de twee ‘vaarten’: het Leopoldskanaal en Schipdonkkanaal op de baan naar Knokke, met ruime parking voor de deur.
Zaakvoerders Paul Staelens (52) en Anabel Van Landschoot (45) werden ondertussen onteigend. De procedure heeft jaren aangesleept en de financiële kant is afgerond. Op 2 juni aanstaande, binnen 3 maanden, sluiten zij derhalve noodgedwongen de deuren van hun restaurant. Maar tot het zover is, blijven ze hun klanten nog drie maanden lang culinair in de watten leggen en schakelen ze over op een maandmenu met twee keuzeformules: kort (3 gangen 44,5 €) of lang (5 gangen 57,5 €), zonder dranktoeslag.

Start
“Op 22 maart 1997 beleefden we een prachtige start”, kijkt Anabel Van Landschoot achterom. “De Pick-Wick, met plaats voor 55 personen, had 4 jaar lang leeg gestaan en de uitdaging was even groot als ons enthousiasme.”
Alhoewel afgestudeerd als kinesiste hielp ze haar vader 6 jaar lang aan de grill in de Elckerlijc, het restaurant dat Peter De Clercq later overnam.
“Voor mijn vader Alex was het een droom dat we hier met een restaurant konden beginnen, maar door zijn ziekte heeft hij de opening helaas niet meer mogen meemaken.”
Reeds 10 jaar later (2007) kregen Paul en Anabel het vage nieuws te horen dat ze in het kader van de aanleg van de autostrade Knokke-Antwerpen ooit onteigend zouden worden.
Anabel: “We konden onze oren niet geloven: naast ons restaurant en de bestaande brug zou een nieuwe brug gebouwd worden waarop de nieuwe autostrade aangesloten wordt.”
Na een jarenlang welles-nietesspelletje met de Staat en jarenlange onzekerheid kregen de zaakvoerders van restaurant Pick-Wick het definitieve verdict: het gebouw wordt met de grond gelijk gemaakt…
Paul: “Er deden in onze buurt al langer heel wat geruchten de ronde, maar onlangs kregen we een einddatum, ons restaurant moet dan definitief dicht. Voor ons is dat zondag 2 juni 2019. Dan sluiten we definitief de deuren.”

Cadeaubonnen
Omdat de sluiting van hun restaurant met rasse schreden nadert, wijzen de zaakvoerders mensen met cadeaubonnen erop dat ze rekening moeten houden met deze sluitingsdatum. “De cadeaubonnen zijn zes maanden geldig, dus normaal gezien hebben mensen met cadeaubonnen nog voldoende de tijd om deze bij ons te komen spenderen”, aldus Paul.

Toekomst
“Zelf zijn we momenteel nog volop aan het puzzelen hoe onze toekomstige carrière er verder zal uitzien, maar we zullen onze klanten zeker op de hoogte houden. We bedanken hen voor het jarenlange vertrouwen in onze zaak en hopen dat we hen eventueel nog vóór de sluiting, of nadien in de toekomst, nog mogen verwelkomen”, besluiten Paul, Anabel, en dochters Alek (19) en Jade (15).
Voor het Valentijnsmenu (aan 61,5 € zonder, of 86,5 € mét apéro, wijn en koffie) zijn nog een 20-tal plaatsen vrij. Doorlopend open van donderdag 14 februari tot en met maandag 18 februari, behalve op zat.middag).

Michel Wijne/Piet De Baets